Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Радуловци протестираха срещу планове за въгледобивна мина в района

| обновено на 04.12.18 в 13:28
Снимка: БГНЕС



Жители на софийското село Радуловци и представители на екоорганизации протестираха тази сутрин срещу плановете до селото да бъде разкрита въгледобивна мина. Идеята е в района да се добиват въглища за ТЕЦ "Бобов дол", а фирмата - концесионер се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. 

Протестът е малоброен. Хората се притесняват, че мината би замърсила чистия въздух в селото и би навредила на туризма, който се развива.

Според хората е застрашено екоравновесието в селата Бърложница, Радуловци и Братушково, които се намират близо едно до друго - само на около 300 метра. През трасето, което е определено за въгледобива, преминава и трасето на централния водопровод, който захранва селата.

Местните твърдят, че фирмата-концесионер е приближена до бизнесмена Христо Ковачки. Според тях и концесионното възнаграждение, което тя ще заплаща, е крайно недостатъчно предвид рисковете за околната среда.

Бъдещата мина за добив на лигнитни въглища ще заема близо 1900 декара плодородна земеделска земя в землището на Радуловци. Въпреки многократните възражения на местната власт и жителите на района през август МС е одобрил 29-годишна концесия. Хората обаче не са съгласни. Районът привлича много туристи именно заради чистият въздух и природата.

"Гостите идват на чист въздух да правят спортен риболов, да карат офроуд. Офроуд пистата влиза в концесията".

"Това хубаво разкошно село ще остане без вода. Този хубав път ще бъде разрушен до основи от тези тежки камиони".

"Не трябва да се разрушава. Тази земя дава много хляб на хората".

Еколози предупреждават, че район с добре развито земеделие и селски туризъм ще бъде унищожен за сметка на замиращия въгледобив.

Меглена Антонова от "Грийн пийс България":

"На хората се хвърля прах в очите за това, че тази индустрия може да продължава да работи вечно".

Общината в Сливница и част от собствениците на земеделски земи в района са подали съдебни искове и се надяват съдът да отмени концесията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!