Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест британски партии искат наказание на генералния прокурор

Джефри Кокс - генерален прокурор на Великобритания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент стана свидетел на безпрецедентно събитие, след като шест партии поискаха от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу да стартира процедура за дисциплинарно наказание на генералния прокурор Джефри Кокс, съветник на правителството по правни въпроси, за неуважение към парламента.

Това стана след като Джефри Кокс не предостави на депутатите пълния текст на неговия правен съвет за Брекзит към правителството, за което бяха гласували по-рано депутатите.

Правителството не е задължено по закон да предоставя на депутатите правния анализ, но с оглед на особената ситуация около Брекзит то се съгласи Джефри Кокс да се яви в парламента.

Кокс призна пред депутатите, че спорният „предпазен механизъм“ за ирландската граница, за който мнозина се опасяват, че ще остави страната постоянно под разпоредбите на ЕС, е премерен риск и разумен компромис и призова депутатите да подкрепят сделката на премиера.

Макар и генералният прокурор да звучеше убедително, обосновавайки се по правния аспект на проблемите, това не бе достатъчно за депутатите, много от които заявиха, че не са искали правна консултация, а да видят пълния текст и тогава да направят техните изводи преди гласуването на сделката на 11 декември.

Миналата седмица в парламента депутатите гласуваха с голямо мнозинство именно за предоставяне на пълния текст. Така че сега на това основание те внесоха за разглеждане процедура за неуважение към парламента от страна на правителството и в конкретния случай от Джефри Кокс.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу трябва да излезе с решение в най-скоро време.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени