Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настимир Ананиев: Системата "бонус-малус" ще се тества на гърба на българите

Може да се окаже, че ще имаме три вида избори в една година, смята председателят на партия "Волт"

Снимка: БГНЕС

Настимир Ананиев, председател на Европейска партия "Волт", бивш председател на транспортната комисия в предишния парламент, коментира в предаването "12+3" предложения модел на застраховане "Бонус-малус":

"Един и от големите проблеми на "Бонус-малус" е самото задание – предложение за нещо, което ще работи в текущите условия, без да се променя законодателството. Разбира се, че ще се наложи да се променя законодателството. Крещящи са проблемите в предложенията, които са направени. Призовахме няколко пъти да се оттегли тази наредба. Системата ще се тества на гърба на българите", подчерта Ананиев.

"Защо не пада цената на Гражданска отговорност? Гражданска отговорност е задължителна застраховка. Държавата трябва да си влезе във функциите. Поддръжник съм на "Бонус-малус", трябва да бъде въведен, но при работеща система. Прави се тенденциозно в подкрепа на застрахователите. И защо бонусът е 25 процента, а малус – 400", попита Ананиев. Според него "Бонус-малус" трябва да се оттегли и "да се направи като хората".

Ананиев коментира и спорната реформа за пътните превози в ЕС:

"Ключово е да се види по какъв начин нашите депутати ще защитят интересите на България. Сега топката е изцяло в управляващото мнозинство от ЕНП. Притеснен съм от гледна точка на това, че ако правиш бизнес в ЕС, не би трябвало да бъдеш спиран. Френският президент Макрон се опитва за защити френския бизнес, но удря директно идеята за ЕС. Концепцията за обединена Европа се удря в този хаос и надделява концепцията за Европа на две скорости. Всеки ще задава въпроса за 10 години колко пъти наложихме вето и се противопоставихме на различни решения", отбеляза Ананиев.

Той допълни, че "една седмица преди мониторинговия доклад евродепутатите на ГЕРБ подкрепиха Вебер за председател на ЕК. Мониторинговият доклад беше изтъргуван. Всеки може да погледне в ежедневието къде напредваме и къде се справяме. Другата "дъвка" беше Шенген – ще ни пуснат по въздух".

Ананиев смята, че Европейският съюз също има нужда от реформа и предстоящите европейски избори ще са "ключови и за ЕС, и за България".

Може да се окаже, че ще имаме три вида избори в една година, прогнозира Настимир Ананиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна