Eмисия новини
от 10.00 часа

Destiny Quartet: Кросоувър музиката грабва съвременния човек със страхотна сила

Клип с танго изпълнение на групата набра над милион гледания в YouTube, издават първи албум

2
Квартет Дестъни
Снимка: http://www.destiny.bg/

Първата българска кросоувър група с над 1 млн. гледания в интернет - Destiny Quartet - издаде самостоятелен албум, който вече може да бъде закупен предпремиерно. Дамите работят с италианския композитор Маурицио Абени, който направи специална версия на тангото „El choclo“ за тях. Стилистиката на клипа на „El choclo“ се отличава от всички други клипове, свързани с тангото, и вероятно на това се дължи големият интерес към него, разказват в предаването "Хоризонт до обед" цигуларката Гергана Алексиева и Ивелина Туджарова, която свири на виола. Видеото с режисьор Васил Стефанов набира огромен брой гледания. "И си мислим, че се случи една магия извън времето, извън модата, извън очакванията", допълват музикантите.

„Реално целият албум е с негови аранжименти. Маурицио Абени е мой много скъп приятел през годините. Имах шанса да работя с него преди доста години именно в Българското национално радио. Записахме много филмова музика. Той беше оркестратор, аранжор и композитор на много от проектите. Той е наш не само композитор, но е и ментор – човек, който ни дава много важни отправни точки по отношение на музиката, как да се развиваме и какво да търсим. Смятаме, че голяма част от успеха, който се  случва в последните години, е благодарение на него, на неговата музика и на това, че ни визуализира с тази музика“, обясни Гергана Алексиева.

С този успех в България се чувстваме пионери в кросоувър музиката 

Четирите музикални стихии подбират място за концерт у нас в началото на следващата година. Обещават в него да има лазерно шоу и изненади за другите сетива. Гергана Алексиева допълни:

„Кросоувър музиката се възприема все по-добре в световен мащаб. Това като че ли отговаря на нашето съвремие, на нашия ритъм на живот - този забързан ритъм на живот, в който трябва да възприемеш много информация, включително музиката. Кросоувър е точно този стил, който смесва старата класика, новите неща и модерните прийоми и като че ли грабва съвременния човек със страхотна сила. Ние да се чувстваме наистина все по-добре. В България се чувстваме и пионери с този успех.“

В смесването на стиловете много артисти се движат по ръба на кича, а нивото и класата трябва да се запазят

Вече не само инструменталисти, а всякакви артисти преминават в кросоувър, поясняват от Destiny Quartet: "Стилът се миксира, за да бъде по-интересно на публиката, за да има повече гледаемост. Тази т.нар. творческа еклектика, която е много трудно постижима и е ммного близо до кича. Всички, общо взето, се движат по ръба, много артисти се движат по ръба и за нас това е най-трудният момент. Хем да имаме тази модерност, хем да не загубим нивото и класата на това, което правим."

Квартетът събира представителки на четири различни зодии и четири стихии

Квартетът се е събрал по инициатива на Гергана Алексиева, спомня си Ивелина: „Гери е двигателят на нашия състав. В един хубав летен ден ми се обади, ние бегло се познавахме и нямахме лични допирни точки, с нейното предложение да направим един квартет. Дори не знаех с кого, докато не се срещнахме на първата фотосесия. Така се запознах с Лора Табакова - нашата челистка, нашата земна стихия. Другата дама е Звезделина Халтъкова - нашето „огън момиче“. Просто пак е съдба сигурно, че нашите зодиакални знаци са различни. Така се случи, че събрахме всичките стихии.“

"Последното ни видео е свързано с една приключенска мисия, която е много загадъчна. Ние правим много интересни, нетипични, нестандартни неща за класически квартет, какъвто всъщност сме. Завършваме с една много важна доставка - доставката на нашия диск", разказват още Гергана и Ивелина.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Галерия

Още от

Мадлен Пейру

публикувано на 23.05.19 в 10:25

„Манру“ от програмата на OperaVision

публикувано на 21.05.19 в 18:27