Eмисия новини
от 10.00 часа

Богата история и многобройни изяви

Женският народен хор „Елица“ празнува 30 години на сцената

Снимка: личен архив

Тази година женският народен хор „Елица“ отбелязва 30 години от основаването си. В своята богата история съставът е записал многобройни концерти и участия на различни фестивали. Има издадени два компактдиска, в процес на подготовка е следващият албум, който ще бъде записан през 2019 г.
Хорът беше създаден преди 30 години, в доста тежки и размирни времена, както за страната ни, така и за състава – припомня хористката Цвети Кънева. – В началото бяхме в структурата на едно читалище. След промените през 1989 г. загубихме тази подкрепа. Търсехме изход от ситуацията, тъй като искахме да продължим да пеем. Наемахме зали, плащахме за тях, плащахме и на диригенти, за да се развиваме като формация. Първият диригент, с когото се отделихме като самостоятелна формация и с когото избрахме името „Елица“, е Мария Йовчева. Правехме репетиции в студени зали, без ток, без пиано, само с камертон… Минахме през доста трудности за тези 30 години, но никога не сме прекъсвали дейността си. Така или иначе, хорът устоя и сега мога да кажа, че всеки един от диригентите е дал своя принос, за да бъде „Елица“ това, което е в момента. Всяка една от нас получи нещо от тях, за да се доизгради като певица. Моето лично мнение е, че в момента хорът е в най-добрият си състав. Между нас царят прекрасни отношения, събираме се извън репетициите и сме много добри приятели.


От две години диригент на „Елица“ е Димитър Стоянов, който споделя:

Предишният диригент Галя Петкова понякога ме канеше да я замествам и да ѝ помагам в репетиционния процес. С нея сме учили заедно в Музикалното училище и в Академията в София. Това бяха първите ми наблюдения от работата с хор „Елица“. Мисля, че оттогава още си допаднахме взаимно с хористките. Наложи се Галя да се премести в друг град и някак естествено аз станах неин заместник. Формирах нов тип репетиционен процес, който дава резултати. Добрите отношения и приятелството са основната база, върху която се развиваме. Възстановявам стари песни, търся нови, подходящи за певиците. Моят метод на действие е да намерим тези песни, които харесват както на мен, така и на състава. Така много по-бързо и лесно се подготвя концертен репертоар. Държа на разнообразието, когато подготвям програмата за дадено събитие. Най-често подобни състави се придържат към песни от дадени фолклорни области. За мен линията е по-различна – интересувам се от композиторите и тяхната творческа мотивация да пишат или да обработват фолклор.
Председател на хора е Дочка Димитрова, която се грижи за изявите на „Елица“ у нас и по света. Съставът е печелил множество награди от всички фестивали, на които е участвал, в Македония, Сърбия, Турция, Черна Гора, Италия, Германия, Холандия и др. В Германия, град Лимбург, на Harmonie festival,хорът е участвал три пъти. Събитието се провежда през четири години и на него се събират фолклорни състави от цял свят. Tonen festival-Холандия също е сред големите световни фолклорни форуми, на които хорът е имал възможност да участва и да си „свери часовника“ с други състави.

Още от

Мадлен Пейру

публикувано на 23.05.19 в 10:25

„Манру“ от програмата на OperaVision

публикувано на 21.05.19 в 18:27