Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Marriott International плаща за нови паспорти на пострадали от хакерската атака клиенти

Клиентите на голямата хотелиерската компания Marriott International ще получат безплатен софтуер за следене на кражбата на самоличност, за да могат да проверят техните сметки, след като преди дни стана ясно, че огромна хакерска атака е изложила на риск личните данни на повече от 500 милиона души. В понеделник вечерта от Marriott дори обявиха, че ще отидат още по-далече, за да помогнат на своите клиенти, които са били засегнати от хакерската атака.

"Що се отнася кражбата на паспортни данни и на потенциалните измами, свързани с това, ние създаваме процес, при който да работим с нашите гости, които вярват, че са претърпели подобна измама в следствие на хакерската атака", заяви говорител на хотелиерската компания пред агенция MarketWatch. "Ако посредством този процес ние определим, че е имало измама, тогава компанията ще възстанови на гостите разходите, свързани с получаването на нови паспорти", допълни той.

Изявлението е факт, след като в петък от Marriott International признаха, че е имало "инцидент", свързан със сигурността на базата данни за резервации на гости на нейната хотелска верига Starwood Hotel, съдържащата около 500 милиона клиент. На голяма част от засегнати от хакерския набег лица, или става въпрос за близо 327 милиона души, може би са били откраднати паспортните данни. Самият хакерски пробив е започнал през 2014-а година, но той не е бил установен до септември тази година и включвал огромната база данни на Starwood Hotel.

Последва гневна реакция от мнозина гости на хотелската верига, като дори сенаторът Чък Шумър, демократ от Ню Йорк, както и други законодатели призоваха компанията да плати по 110 долара за подмяна на техните паспорти.

Това предполага, че хакерският набег над базата данни на хотелска верига Starwood Hotel може да излезе "доста солено" на компания Marriott International, посочва анализатори.

Според експерти по сигурността в най-лошия сценарий откраднатите паспортни данни биха могли да доведат до по-голяма криза в сигурността, при която злонамерени лица да създават фалшиви паспорти за влизане в страната. Хакерите също така биха могли да откриват финансови сметки, използвайки данните, взети от паспортите, посочи главният изпълнителен директор на платформата за сигурност OpenVPN Франсис Динга.

Инцидентът с Marriott подчертава необходимостта от по-сигурни лични идентификации, отколкото паспортните данни и номерата на социалните осигуровки, според Дейвид Гинсбърг, вицепрезидент по маркетинга в компанията за киберсигурност Cavirin. Трябва да се има предвид, че администрацията на президента Тръмп възнамерява да замени номерата за социална осигуреност, въведен през 1936-а година, с по-сигурен личен идентификатор.

Междувременно всеки засегнат от хакерската атака на базата данни на Marriott трябва да промени номерата на своя паспорт възможно най-скоро, посочи Марк Вайнер от охранителната фирма Balbix.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени