Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурният модернизъм

| обновено на 03.07.19 в 14:35 БНР Новини
6
Доходно здание на Застрахователна компания „Балкан“, днес Младежки театър. Архитекти: Станчо Белковски и Иван Данчов, 1940 г.
Снимка: Български архитектурен модернизъм

Ако се разходите из София или някой от по-големите градове в страната с Васил Макаринов и Теодор Караколев сигурно ще останете изненадани от сградите, които ще ви покажат и покрай които навярно сте минавали стотици пъти, но не сте им обръщали внимание. Надали сте се вглеждали в извитите витрини на постройка в посока НДК в София или в скритата от погледите реставрирана къща на Ангел Кантарджиев на бул. „Цар Освободител“, както и в кубичната сграда до резиденцията на британския посланик на бул. „Васил Левски“. Така е защото Васил и Теодор са създателите на фейсбук страница „Български архитектурен модернизъм“ имат стотици последователи, организатори са на пътуващи изложби из цялата страна, номинация за „Събитие на годината“ в архитектурни награди, имат вече книга - каталог, събрала образци от архитектурата на модернизма у нас.

Какво е отношението ни към архитектурата, която сме наследили и с която живеем? И какво е архитектурен модернизъм? През образоването ни ли минава нейното опазване? С Васил Макаринов ще търсим отговори на тези и други въпроси.


(Предаването е излъчено за първи път на 4 декември 2018 г.)
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна