Eмисия новини
от 00.00 часа

ТУ-София се гордее с нова робо лаборатория

4
Снимка: Луиза Лазарова

Модерна база с промишлени роботи и съвременни индустриални технологии отвори врати днес в Техническия университет - София. Модерната лаборатория е разположена в учебен блок 9 и беше тържествено открита в присъствието на ректора на ТУ - София проф. Георги Михов. Новата учебна зала „Роботика и автоматика“ е оборудвана от българска инженерингова компания.

Постарахме се да създадем една модерна лаборатория, благодарение на която нашите студенти да навлязат в новостите на индустрията. По този начин учащите се сега ще бъдат полeзни на нашата икономика след няколко години, коментира Симеон Илински от компанията.

В новата лабораторията ще могат да се обучават до 17 студенти едновременно, като за всеки от тях е осигурено индивидуално работно място. Оборудването е конфигурирано така, че стендовете са свързани с работните места в мрежа, т.е. всеки студент ще може да управлява всички стендове от своето място. По този начин бъдещите инженери ще имат възможност да усвоят иновациите в индустрията и да свържат знанието с приложния опит.

СнимкаВ момента говорим за мега-тренда, който се нарича „Индустрия 4.0“. Нашата компания се води по тази тенденция от 15 години насам. Става въпрос за развитието на автоматизацията и обмена на данни при технологиите на производство. Свързваме автоматизацията с ИТ сектора и сме готови за новите предизвикателства като дигитализацията, роботите и автоматизацията. Компанията ни е един от ключовите играчи на пазара за роботи. Това ни помага да забележим колко бързо се разраства сферата и колко драстично се увеличава търсенето в последните години. Преди 10 години в Япония виждахме стотици, дори хиляди роботи, докато в централна и източна Европа почти нямаше такива. През последното десетилетие всички фирми, които искат да са конкурентоспособни, въведоха и използват роботика. Фактът, че и тук в Техническия университет се обръща толкова голямо внимание на работата с роботи, е чудесен. Дава ни възможност да обучаваме младите инженери с най-модерните технологии, а това ще бъде от полза за бизнеса след няколко години, коментира Лукас Сендецки, представител на „Мицубиши Електрик“ за Европа.

Лабораторията разполага с индустриален робот MELFA, четири различни като тип и функционалности индустриални стендове, 3D-принтер и софтуер за техническо зрение.

Снимки: Луиза Лазарова

Галерия

Още от