Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима тийнейджъри катерачи и трима алпинисти получиха годишните награди на БФКА

5
Дамян, Чолпанов, Петър Иванов, Петър Атанасов, Алекс Тоткова



13-годишната Александра Тоткова получи награда за преминаването на маршрута „4X4”, в сектор Голямата дупка край Враца, което е първо женско преминаване в България на категория на трудност 8b+.

Петър Атанасов – състезател във възрастовата група 14-15 г., беше удостоен с отличието за следните си постижения: второ място в комплексното класиране на европейско първенство, балкански шампион в дисциплината „трудност”, преминал маршрут 8b+ „Полуфабрикат”, Дряново.

18-годишният Петър Иванов получи наградата за 6-то си място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, за европейската купа и вицешампионската титла на европейското първенство в дисциплината боулдър, за 1-вото място в комплексното класиране на европейско първенство по спортно катерене, както и за 1-вото място в комбинацията за европейската купа.
Алпинистите Дамян Чолпанов, Никола Леваков и Петьо Савов, участници в експедиция „Дарамсура 2018”, бяха отличени за осъщественото премиерно изкачване на девствения връх Чолесан (5486 м) в Индия.

Наградите бяха връчени от председателя на федерацията Петко Тотев на фестивала Дни на предизвикателствата.

След това Петър Иванов каза пред БНР, че няма да участва в квалификациите за Олимпийските игри в Токио през 2020 г., тъй като иска да отдели достатъчно време за кандидатстудентските си изпити, но ще продължи да тренира. А треньорът му Васил Киров подчерта, че Пепи е проправил партината за следващите деца в спортното ни катерене, което вече е на световно ниво.

Какво още споделиха Петър Иванов, Васил Киров, както и децата-медалисти от редица състезания по катерене Петра Барова, Слав Киров и Боян Киров - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна