Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Уилям и Кейт Мидълтън ще посетят британска военновъздушна база в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралско посещение днес в Кипър - принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън ще участват в Коледното празненство на военния персонал и техните семейства в британската военновъздушна база "Акротири". 

Кралската двойка ще почете и ще изрази подкрепата си към британските военнослужещи, които ще прекарат Коледните празници далеч от дома и семействата си, бе посочено в официалното съобщение от двореца Кенсингтън. 
Принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт ще се срещнат с персонала на военновъздушната база, семейства, живеещи в нея, служители и членове на местната общност. Вчера те бяха домакини на Коледно парти в Лондон за семействата и децата на британските военнослужещи в Кипър.
Обединеното кралство има две военновъздушни бази на острова - "Акротири" и "Декелия", които заемат около 3% от територията на страната. Техният статут бе част от преговорите за Брекзит между Великобритания и Европейската комисия, а също и на отделни преговори с Кипър.
Постигнатото принципно споразумение за Брекзит защитава правата и интересите на около 11 000 кипърци, които живеят или работят в двете суверенни британски бази на острова, коментира президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Той отбеляза и че проектът за сделката по "развода" защитава правата на Република Кипър, тъй като европейското право ще продължи да се прилага на територията на базите и след излизането на Великобритания от ЕС. Това се отнася за редица области като данъчно облагане, търговия, селско стопанство, рибарство, ветеринарни и фитосанитарни правила.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени