Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотека на площ от над 15 000 кв. метра на 5 нива откриват в Никозия

Снимка: Архив, БНР

Най-голямата, богата и модерна университетска библиотека в Кипър ще бъде открита днес в Никозия от президента на страната Никос Анастасиадис. Библиотеката ще работи не само за студентската и научна академична общност, но и за широката общественост.

Сградата на новата библиотека и информационен център "Стелиос Йоано" в университета на Кипър - водещото висше учебно заведение в страната, е изградена по проект на световно известния архитект Жан Новел и строителството ѝ струва 33 милиона евро. От тях 8 милиона евро са частно дарение от семейството на известния кипърски индустриалец и филантроп Стелиос Йоано, а останалите средства са осигурени от държавния бюджет и Европейския фонд за регионално развитие.

Библиотеката заема площ от над 15 000 квадратни метра на 5 нива. Тя разполага с много читални, аудитории, мултимедийни зали, компютърни лаборатории. Общо в тях има 900 читателски места, оборудвани с най-съвременни технически средства за ползване на информационни ресурси и научна работа. В новосъздаденото модерно многофункционално пространство ще има над един милион тома книги и печатни издания, над 30 000 електронни книги и издания, 180 бази данни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени