Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати продължават дебатите по сделката за Брекзит

Премиерът Тереза Мей защитава постигнатото проектоспоразумение за Брекзит в британския парламент.
Снимка: Ройтерс

Британските депутати продължават по-късно днес дебатите по сделката за Брекзит на Тереза Мей, след като първата сесия приключи след полунощ. В центъра на вниманието са въпросите на сигурността. Вчера правителството претърпя поражение и при трите гласувания в Камарата на общините.

Основният дебат по сделката на Тереза Мей се забави много, след като преди това депутатите обсъдиха в рамките на около 5 часа внесената процедура за санкции на властите за неуважение към парламента заради отказа да публикуват пълния правен анализ за Брекзит.

Депутатите в крайна сметка гласуваха в полза на становището, че правителството е нарушило парламентарните правила, а правителството обеща да публикува правния съвет. В последвалия основен дебат бяха изложени добре познатите досега аргументи, като Тереза Мей заяви, че сделката ѝ не е перфектна, но е най-доброто, с което страната разполага, а нейните противници изтъкнаха, че сделката поставя страната в силна зависимост от ЕС.

Преди началото на дебатите днес парламентарният лидер на управляващите Андреа Лидсъм заяви:

„Мисля, че Тереза Мей заслужава нашата подкрепа точно сега и аз наистина призовавам всички мои колеги много внимателно да се вгледат в споразумението за Брекзит и политическата декларация, защото има много дезинформация и хората не разбират правилно част от съдържанието и последиците“.

Гласуването е следващият вторник като сметките показват, че премиерът не разполага с необходимата подкрепа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна