Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно промените в Закона за хората с увреждания

Депутатите въведоха работни квоти за хора с увреждания

| обновено на 05.12.18 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промените в Закона за хората с увреждания. Месечната помощ за такива хора ще бъде обвързана с линията на бедност. Във фирмите с до 99 души персонал ще трябва да бъде назначен поне един човек с увреждане, а предприятията с над 100 работници ще трябва да наемат поне двама души с увреждания, предвижда още новият закон.

Депутатите одобриха месечната помощ за хора с до 90 процента увреждания да бъде 57% от прага на бедност, който за догодина е 348 лв. При получена пенсия за инвалидност помощта се намалява до 30 на сто от линията на бедност.

От БСП поискаха увеличаване на плащанията за хора със степен на увреждане от 50 до 70 на сто. Според Виолета Желева, предвидената сума е крайно недостатъчна:

"Засега предвидените финансови подкрепи в размер на 7 процента, това е 24,36 стотинки. Сами разбирате, че е нищожно".

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ, подобна промяна противоречи на приетия бюджет за 2019 г.:

"Една евентуална промяна в заложените размери, както вие предлагате за най-ниската степен с увреждане, ще доведе до излизане извън параметрите и финансовите средства няма да могат да стигнат за покриване и обезпечаване на този Закон за всички лица с увреждания".

Депутатите решиха още, че ако отпуснати целеви помощи не се използват по предназначение, те ще трябва да се възстановят заедно с лихвата.

Депутатите въведоха и работни квоти за хора с увреждания. Новото изискване е записано в Закона за хората с увреждания. При неизпълнение на задължението работодателят дължи ежемесечно санкция в размер 30 на сто от минималната работа заплата за всяко незаето място. В предприятие с до 99 работници трябва да бъде наето едно лице с трайно увреждане, при над 100 – две лица. 

Предложението за въвеждане на квоти при наемане на хора с увреждания предизвика спор. Валери Симеонов се обяви срещу тази, по думите му, неработеща идея". Той се аргументира, че така се налагат репресии върху бизнеса и се стимулира издаването на фалшиви ТЕЛК-ови решения: 

"Тази философия е насочена към санкциониране на онези злодеи, които имат привилегията или нещастието в България да се наричат предприемачи. В случая ние за пореден път подхождаме като мащеха към българския бизнес. Не се потърсиха такива мерки, които да насърчават работодателя при назначаване на хора с увреждания било през намаляване на данъци, било по някакъв друг начин, което действително да стимулира".

Според него е по-добре да се мисли за стимули при наемане. Неочаквано той бе подкрепен от депутата от БСП Петър Кънев, който на свой ред отбеляза, че не е ясно къде отиват средствата, събрани от тези глоби.

Павел Шопов от "Атака" не се съгласи:

"Бизнесът в България е този, който е получил огромната част от материалните активи, от преференциите. Данъчната система е така направена, за да го облагодетелства, а не иска да поеме тази толкова скромна функция, която се иска от него и която обществото му вменява".

Георги Гьоков от БСП защити промяната, докато съпартиецът му Петър Кънев защити позицията на Валери Симеонов и постави нови въпроси: 

"Това, което приемаме, е неработещо. Ние всички изпаднахме няколко месеца в един пълен ступор, в един гипс покрай протестите и сме готови на всичко. Валери Симеонов е абсолютно прав. Големият и интересен въпрос е къде отиват тези пари".

Социалистите оспориха и възможността работодателите да се освобождават от изпълнение на квотите чрез алтернативни мерки. Според тях така се оставя вратичка за неизпълнение на закона. 

При първо нарушение на работните квоти глобата за работодателите започва от хиляда лева, а при повторно стига до 10 хиляди. Все пак остава опцията за алтернативни мерки. Хасан Адемов обясни какви са те:

"Фирмите, които не могат да осигурят квоти за хора с увреждания, да изкупуват например продукция, произведена от хора с увреждания". 

От ГЕРБ отхвърлиха поисканото от опозицията увеличаване на най-ниските плащания при степен на увреждане до 71 на сто с аргумента, че така няма да стигнат пари за всички. 

Вицепремиер ще ръководи Националния съвет за хората с увреждания, решиха по-рано днес народните представители. Първоначалният текст бе променен заради възможността Валери Симеонов да го ръководи, но след оставката му депутатите върнаха старото положение.

Индивидуалната оценка на потребностите се изготвя в срок от един месец от заявлението, решиха депутатите. В зависимост от нея хората с трайни увреждания имат право на финансова подкрепа за покупка на лично моторно превозно средство, помощни средства и медицински изделия, приспособяване на жилище или наем на общинско, както и месечна финансова подкрепа. Предвидено е извършване на проверки дали средствата се използват по предназначение. 

Корекции на спорни текстове в два социални закона се обсъждат в пленарната зала на парламента днес. До прегласуването на двата закона – за хората с увреждания и за личната помощ, се стигна, след като протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова изразиха опасения, че много нуждаещи ще останат без асистент заради орязано финансиране. След среща с премиера Бойко Борисов исканията им бяха удовлетворени. 

Депутатите ще гласуват 71 милиона лева да бъдат прехвърлени от централния бюджет в бюджета на Социалното министерство. Така обещаните от правителството 150 милиона лева повече за лични асистенти ще са видими в бюджета на социалното ведомство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна