Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес активността в еврозоната

Бизнес активността в еврозоната се забави през ноември до двегодишно дъно в резултат на продължаващо сериозно отслабване на промишлената експанзия, което сякаш започна да се разпространява и в сферата на услугите, показват леко ревизирани във възходяща посока окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през ноември до 52,7 пункта от 53,1 пункта през ноември и предварителен индекс на ниво от 52,4 пункта. Въпреки възходяща ревизия окончателният общ PMI индекс се намира в най-ниско ниво от повече от две години насам.

"Окончателният PMI за еврозоната за ноември е малко по-висок от предварителния, но все още предполага доста сдържан растеж на БВП от приблизително 0,3% през четвъртото тримесечие, което предполага, че регионът продължава да бележи слабо икономическо развитие", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Той обаче допълни, че "бизнес оптимизмът достигна най-ниско ниво от края на 2014-а година насам, което подсилва рисковете за още по-слаб икономически растеж с наближаване на следващата година". Индексът PMI, измерващ нагласите на мениджърите за техния бизнес през следващите 12 месеца, се влоши през ноември до 4-годишно дъно от 59,5 пункта спрямо 60,5 пункта през октомври.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, пък се понижи през ноември до 53,4 пункта от 53,7 пункта през предходния месец. Въпреки че окончателният индекс е малко по-добър от предварителния, който беше на ниво от 53,1 пункта, неговото ноемврийско ниво е най-слабото от октомври 2016-а година, отбеляза агенция Markit. Подиндексът на новите поръчки в сектора на услугите пък се понижи до двугодишно дъно от 53,4 пункта спрямо 53,9 пункта през октомври в резултат най-вече на спад на новите експортни поръчки за трети пореден месец.

По-рано днес Markit представи окончателни резултати от аналогични бизнес проучвания в двете най-големи икономики на еврозоната, както и данни за активността в сферата на услугите в Испания и Италия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, отслабна през ноември до близо 4-годишно дъно от 52,3 пункта спрямо 53,4 пункта през октомври и при предварителен индекс на ниво от 52,2 пункта. Индексът в сферата на услугите пък се понижи рязко до 53,3 пункта от 54,7 пункта през октомври, потвърждавайки предварителната анкета на агенция Markit.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за ноември пък се подобри слабо до 54,2 пункта от 54,1 пункта през предишния месец и при предварителен индекс на ниво от 54,0 пункта. Индексът в сферата на услугите обаче се понижи до 55,1 пункта от 55,3 пункта през октомври при предварителен индекс на ниво от 55,0 пункта.

Изненадващо рязко подобрение отчете PMI индексът в сферата на услугите на Италия, нараствайки през ноември до 50,3 пункта, след като октомври се срина под важната бариера от 50 пункта до ниво от 49,2 пункта, но въпреки това общият италиански PMI индекс остана за втори пореден месец в много ниското ниво от 49,3 пункта (под водораздела от 50 пункта между разширяването и свиването на бизнес активност).

На другия полюс е проучването на Markit за Испания, където бизнес активността в сферата на услугите успя да стабилизира за втори пореден месец на ниво от 54,0 пункта, а общият PMI индекс нарасна през ноември до 53,9 пункта от 53,7 пункта през октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени