Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал на китарата в Плевен

Пъстра палитра от професионални срещи и конкурсни вълнения

БНР Новини
Награждаването на Майкъл Бътън, Йоан Димчовски и Самуел Соломон

Преди дни в Плевен завърши четвъртото издание на Международния фестивал на китарата. Основател и художествен директор е Николай Михайлов – млад преподавател по класическа китара, изпълнител, автор на филмова музика. Той е главният организатор, заедно със сдружение “Изкуството до мен” и читалище „ЛИК- 1959“. Събитието подкрепят и община Плевен, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ (където работи Николай) и читалище „Съгласие“ в града. В рамките на петдневния фестивал се провежда конкурс в шест категории, разделени на възрастови групи, майсторски класове, изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери, както и множество съпътстващи събития. Разказва Столина Добрева – известен изпълнител и преподавател по класическа китара, директор на НМУ „Любомир Пипков“ в столицата:




СнимкаЗа кратък период фестивалът набра доста популярноств България и чужбина. Мога да кажа, че организацията е на респектиращо ниво. Конкурсът, който се провежда, е с много различни групи и дава възможност за изява на деца, които се обучават в и музикални училища, и в музикални школи. Има интересни категории – например "Китара и глас", както и „Електрическа китара“. Имам впечатления от всички издания досега и мога да кажа, че непрекъснато се увеличава броят на участниците, както и на страните, от които те идват. Тази година за пръв път имаше представители на Мексико, Корея. Пристигнаха участници от Гърция, Косово, Македония, Турция, Германия, Русия… В категорията без възрастови ограничения тази година пръв се класира Майкъл Бътън от Великобритания. Миналата година това място спечели Никлас Йохансен от Дания, през 2016 – Никола Монтела от Италия, а на първото издание през 2015 г. – българката Божана Павлова. Тя е моя ученичка, току-що завърши обучението си във Виена, преподавател е в консерватории във Виена и Грац. Лауреатите на първите три издания изнесоха концерт, съпровождани от Плевенска филхармония. Конкурсът е със сериозен награден фонд. Победителят в групата без възрастови ограничения получава майсторски инструмент, който тази година за пръв път е изработен от световноизвестния японски лютиер Масаки Сакурай и е на стойност 8000 евро.

Концерт на лауреатите. От ляво на дясно: Никола Монтела – Италия, 2016 г., Божана Павлова – България, 2015 г., Никлас Йохансен – Дания, 2017 г.
Фестивалът предлага пъстра палитра от събития, майсторските класове и концертите са на много високо ниво. На откриването тази година чухме концерт на дуото Атанас Уркузунов – китара, и Мие Огура – флейта. Атанас от години живее във Франция, негови произведения се издават по цял свят от над 20 сериозни издателства.

Мие Огура и Атанас Уркузунов
Концерт изнесе и френският Quartet Eclisses , в чийто състав е Габриел Бианко – един от световноизвестните млади китаристи в момента, лауреат на конкурса на Guitar Foundation of America – един от най-големите в света.

Квартет „Еклис“, Франция
Интерес предизвика концертът на обичания и тачен от нас Марчин Дила – световно признат полски китарист. Разбира се, последната вечер беше отредена за тазгодишните лауреати. Видяхме и филм за творчеството и работния процес на Масаки Сакурай, който присъстваше на фестивала.

Марчин Дила
Столина Добрева разказа и за изключително полезните майсторски класове, проведени тази година от Габриел Бианко, Марчин Дила, Георги Василев, който от години работи в Швейцрия, доц. Росен Балкански и др. Сподели и радостта си от факта, че сред наградените са немалко възпитаници на НМУ „Любомир Пипков“:

Националното музикално училище се представи в няколко възрастови категории. Самуел Соломон спечели две първи награди. Сред най-малките лауреати са Филип Гочев и Петра Пискулийска (спечелиха втора награда), а Росица Гоева – първа. В категория до 15 г. Малена Шишкова е носител на трета награда в една от най-сериозните категории – ученици до 19 години, Йоан Димчовски е лауреат на втора награда. Нашият възпитаник Петър Кривицки, който в НМУ е със специалност контрабас, се яви в раздела „Електрическа китара“ и изключително много впечатли жури и публика. Той получи първа награда, както и специалната награда на ДИНАКОРД – електрическа китара с усилвател.

Според мен форумът е изключително полезен за китаристите, независимо на каква възраст са и в каква насока се развиват. Това го нарежда сред най-добрите подобни събития в България и в Европа.

Снимки: plevenguitarfestival.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна