Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания местят палатковия лагер от парламента пред Министерството на здравеопазването

Бисер Петков: Законът за хората с увреждания дава нови форми на подкрепа, според линията на бедност

Снимка: БГНЕС

Майките на деца с увреждания ще преместят палатковия лагер от парламента пред Министерството на здравеопазването, съобщи една от протестиращите - Вера Иванова. Тя направи своя коментар, след като Народното събрание прие окончателните промени в Закона за хората с увреждания:

"И с този закон, който се прие днес, за съжаление финансовата помощ е според ТЕЛК-а. Няма индивидуална оценка на нуждите и на потребностите. Докато нещата зависят от ТЕЛК в тази му форма, нещата няма да бъдат справедливи. Трябва да се почне от ТЕЛК, ние почваме отзад напред малко, но все пак да се надяваме, че това ще се случи. Затова сме пред Министерството на здравеопазването".

Законът за хората с увреждания дава нови форми на подкрепа, според линията на бедност. За нея са предвидени 426 милиона лева. Това коментира в кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков:

"С този закон се отговаря на редица изисквания на ратифицираната от България през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания, а именно, свързано с конституирането на органи, които ще осъществяват насърчаване на предлагането и мониторинг на конвенцията, имам предвид за Съвета за наблюдение, който се регламентира с този закон".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени