Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски учени установиха кои спортове удължават най-много живота

Скуошът се смята за най-здравословния спорт.
Снимка: PSA

Кои спортове влияят пряко на удължаването на продължителността на живота при редовно практикуване? На този въпрос се заеха да отговорят британски учени.

Те направили мащабно изследване, в което са участвали над 80 хиляди човека от Англия и Шотландия, в периода 1994 – 2008 година, пише „Мирър“.

Специалистите взели под внимание редица фактори. Наскоро те публикуваха резултатите от данните от националното изследване в авторитетното списание British Journal of Sports Medicine.

Тези, които редовно тренират ракетните спортове скуош, бадминтон и тенис на корт, плуват, ходят на аеробика или карат колело са с много по-нисък риск да умрат от сърдечно-съдово заболяване от онези, които не спортуват.

Освен това тези, които спортуват намаляват риска от преждевременна смърт, в сравнение с тези, които не правят физически упражнения. Според изследването опасността е по-ниска с 47 процента, ако практикуваш скуош, бадминтон или тенис на корт. При плувците рискът намалява с 28 процента, а при тези, които са запалени по аеробиката процентът е 27. Колоездачите пък са с 15 процента по-малка опасност от ранна смърт, от тези, които не се занимават с никакъв спорт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна