Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стефанов, WWF: България има възможността лесно да преодолее проблема с вредните емисии

Георги Стефанов
Снимка: БГНЕС

Факторът за влияние с въглеродни емисии върху околната среда за България е под 1 процент според протокола от Киото, който преди 20 години даде рамката за ограничаване на вредните емисии и зададе принципа на търговия с въглеродни емисии. Всяка държава има квота – годишен обем, който трябва да бъде отделен, като това касае основно емисиите от парниковите газове и въглеродния диоксид. 
„Ние имаме огромната възможност заради това, че сме средна държава и малка икономика, много бързо да направим този преход и това да позволи нашата страна лесно да преодолее тези пречки и бързо да се превърнем в мотор на прогреса при реализирането на бъдещите цели“. Това коментира в предаването „Нещо повече“ по програма "Хоризонт" на БНР Георги Стефанов, директор „Климат и енергия“ във WWF.

„Климатът се явява промяната на бъдещето на човечеството, което да позволи светът да бъде по-добро място и неравенствата, несправедливостите, икономическите разлики между континентите и държавите да бъдат преодолени. Големият риск е да загубим цивилизацията такава, каквато я познаваме. Целта ни е промяна на формиране на бизнеса, промяна на формиране на обществото, спазване на ангажиментите и използване на икономическите възможности. Това е най-слабата страна, която България не успява добре да реализира“.

Стефанов подчерта, че има нова посока по отношение на климатични промени – България и всички страни, без Северна Корея и Куба, са съгласни, че имаме глобален проблем. 

„В България трябва да помислим за възможностите, които дават тези политики, защото не можеш да обещаеш нещо, а после да не искаш да го направиш“, каза още той.

Интервюто с Георги Стефанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна