Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО иска от Косово да се откаже от плановете за армия

| обновено на 05.12.18 в 18:40
Йенс Столтенберг
Снимка: БГНЕС

НАТО заплаши правителството на Косово, че ще преразгледа ангажиментите си към страната, ако Прищина не се откаже от плановете да създаде косовска армия, съобщи Франс прес. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг критикува намерението на Косово да ускори трансформацията на силите си за сигурност в армия:

"Такова действие е ненавременно. То е срещу съветите, които дават много съюзници на НАТО и може да има сериозен отзвук за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово. В същото време новите мита, въведени от Прищина, създават нови разделения. Тези действия правят диалога между Белград и Прищина, чийто посредник е ЕС, още по-труден. Ние насърчаваме и двете страни към сдържаност от провокативни действия и изявления", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в отговор на съобщенията, че косовският парламент се готви да обяви създаването на армия следващата седмица.

В Брюксел външните министри на НАТО изразиха очакването си Македония да стане част от Алианса през 2020 година, след като бъде ратифицирано споразумението с Гърция от Преспа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени