Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освобождават ученици с хронични дихателни заболявания при мръсен въздух

Снимка: БГНЕС

Родители на деца с хронични дихателни заболявания ще могат да ги освобождават от занятия в училище, когато се очакват дни с високи стойности на фини прахови частици във въздуха, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова пред БНР. 

Освен това от просветното министерство ще информират училищата за предстоящи дни с мръсен въздух, в които учебните заведения ще трябва да провеждат по-малко занятия на открито и по-често да почистват сградите, в които са децата. Тези мерки могат да се прилагат навсякъде в случаи, когато има замърсяване, което е със стойности над нормалните, 

При прекомерно замърсяване на въздуха просветното министерство предвижда още мерки. Заместник-министър Таня Михайлова обясни кои са те:

Децата да не излизат на открито, учестен режим на влажно почистване на под, повърхности.

Мерките ще обхванат всички училища в страната. Директорите на учебните заведения ще бъдат уведомявани за предстоящи дни с мръсен въздух от просветното министерство, което ще поддържа тясна връзка с Института по метеорология, за да е ясно отрано кога замърсяването ща надвиши допустимите норми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени