Eмисия новини
от 10.00 часа

Старозагорци посрещнаха топло трупата на Македонската опера и балет от Скопие

"Севилският бръснар" на Македонската опера и балет - Скопие
Снимка: ФОБИ

Македонска опера и балет - Скопие гастролира у нас в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. На 4 декември трупата се представи със „Севилският бръснар“  от Джоакино Росини.

Класическото заглавие на Росини е в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер - възпитаничка на Университета по музика и сценични изкуства във Виена. Тя определя постановката като „Опера-буфа или всичко, което ви харесва, е позволено“.

Спектакълът е изграден върху исторически препратки:
1816 г.: Доктор Бартоло преследва красиви и много по-млади жени, стремежът му да контролира всичко се превръща в страст, а неговите довереници разнасят из Севиля фалшиви новини. И целият град се смее.

2018: Президентът на САЩ преследва красиви и много по-млади жени, стремежът му да контролира всичко се превръща в страст, а неговите ПР сътрудници  хранят обществото с фалшиви новини. И целият свят се смее.

200 години делят двете истории. Разликата – днес това е реалност! Ала не се притеснявайте: Доктор Бартоло не е клоун с оранжева коса! А операта се играе в един малък фантастичен горски свят. Дребните душици живеят спокойно заедно, всеки момент готови за наслада. Всичко е позволено!

Повече за спектакъла на македонската трупа на старозагорска сцена, за изпълнителския състав и за приема на българската публика чуйте в репортажа в звуковия файл.
Още от

Мадлен Пейру

публикувано на 23.05.19 в 10:25

„Манру“ от програмата на OperaVision

публикувано на 21.05.19 в 18:27