Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съд се произнася на 10 декември дали процесът по Брекзит е обратим

| обновено на 06.12.18 в 11:05
Съдът на Европейския съюз в Люксембург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съд ще се произнесе на 10 декември дали процесът по излизането на Великобритания е обратим. От институцията обявиха това, докато в парламента в Лондон продължават дискусиите около предложеното от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит. Мей е изправена пред вероятността да не събере необходимото мнозинство за приемане на споразумението. Днес премиерът заяви, че има риск Брекзит да не се състои, но лично тя е против нов референдум по въпроса. 

По-рано Демократичната юнионистка партия – северноирландската политическа формация, която осигурява мнозинството на правителството на премиера консерватор Тереза Мей в британския парламент – ще подкрепи кабинета при гласуване на вот на доверие, в случай че парламентът отхвърли споразумението за Брекзит. Това предаде Ройтерс, като се позова на група евроскептични депутати. След среща със заместник-лидера на партията Найджъл Додс, депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Мог е добавил, че има шанс тази подкрепа да бъде загубена и да има избори, ако споразумението бъде прокарано.

Демократичната юнионистка партия е недоволна, че в споразумението за Брекзит е предвидена възможността Северна Ирландия да запази по-тесни връзки с Европейския съюз от останалата част от Обединеното кралство, ако не бъде намерен друг начин да се избегне твърда граница с Република Ирландия. От формацията се опасяват, че това може да доведе до фактическо откъсване на Северна Ирландия от Великобритания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна