Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни почитат Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Над 200 000 българи имат имен ден

3
Снимка: архив

Българската православна църква прославя паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите. Празнуват и над 200 000 българи с имената Никола, Николай, Николина, Николета, Кольо и производни на тях. 

Свети Николай  през целия си живот е помагал на страдащите, защитавал е невинните, укрепвал е слабите със словото на истината и вярата. Той изпитвал радостта да дарява, без да очаква нищо в замяна. Когато родителите му починали, той тайно раздал своя имот на нуждаещите се. Преданието разказва как светецът сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и така спасил моряците от сигурна смърт. Затова и на Никулден на трапезата присъства риба. Според вярванията при приготвянето ѝ люспите не бива да падат на земята и никой не трябва да ги настъпва, за да не го сполети беда. Костите от шарана не се изхвърлят - изгарят се или се заравят дълбоко в земята. Вечерта зъбите се почистват с рибена кост, за да бъдат здрави през годината

От 1992 г. денят на Св. Николай Чудотворец се чества като празник на Бургас. Днес празникът ще бъде отбелязан на 8 открити сцени с едни от най-популярните и обичани певци, музиканти, поп и рок групи. С тържествена литургия за благоденствието на Бургас, която ще бъде отслужена в храм „Св. Кирил и Методий“, ще започне празничната програма. По-късно със званието "почетен гражданин" ще бъдат удостоени шестима видни творци и архитекти. 

Изложбата „Бургас завинаги“ ще представи известни личности, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на града. Техни снимки и биографични бележки ще бъдат изложени във витрините пред Часовника. Също там ще бъде разположено и традицонното Никулденско градче. В памет на загиналите моряци и рибари ще се проведе и ритуал по хвърляне на венци и цветя в морето. На 3 пункта в града ще се раздава рибен курбан - до Часовника, в к-с  "Меден рудник" и на Морската гара. 3 тона риба и 200 литра вино ще бъдат раздадени за празника. В 17.30 ч. на площад „Тройката“ ще започне големият концерт, който е кулминацията в празничната програма. Бургаският квартал "Сарафово" ще посрещне Никулден с нов параклис. Той се намира на рибарското пристанище и носи името "Свети Николай Чудотворец". Православният параклис ще бъде осветен в 14:30 часа. 

Във варненското село Изгрев посрещат празника с богата трапеза, украсени питки с надписи от тесто и пълнен шаран. За разлика от традиционните рецепти, в плънката на шарана се слага и сминдух.

Савка Атанасова - председател на местното читалище "Светлина" и член на фолклорната група "Веселите кулинарки" разказа за традициите на празника: 
"На шарана най-големите люспи се отделят, измиват се и се раздават на децата по 2-3 люспички. Слагат се на тавана няколко люспи и се пръскат из къщата и в градината.  На главата на шарана има една костица, която е на кръстче. Ако има малко бебе в семейството, слага се под възглавничката в люлката."

Плевенският митрополит Игнатий ще отслужи Света Божествена литургия в най-старата църква в града - “Свети Николай“. По случай храмовия празник е подготвен курбан за здраве.

Община Ловеч също ще раздава рибен курбан за здраве и благоденствие на жителите на града. Това ще стане от 11.00 ч. пред  катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" . Курбанът ще бъде осветен там по време на Светата литургия, която ще бъде отслужена по повод един от най-почитаните християнски празници.

Нов православен параклис, посветен на Свети Никола, ще бъде осветен в Трявна. Средствата за градежа му са осигурени от дарители. Строителството в най-населения квартал на Трявна – "Светушка", започна през юли. С предоставеното от Общината финансиране ученици и техните преподаватели от Националната гимназия за приложни изкуства в града са изрисували четирите най-големи икони от т. н. "царски ред". Тяхно дело е и резбоването на иконостаса.  Предстои още работа по вътрешното оформление и изографисването на параклиса, който ще бъде осветен в празничния ден от Великотърновския митрополит Григорий.

В Германия според легендата на Никулден идва Николаус - брат на Дядо Коледа. Децата трябва да си изчистят ботушите и получават като подарък нещо сладко.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени