Eмисия новини
от 18.00 часа

Правата на европейските граждани във Великобритания след БРЕКЗИТ

Снимка: ЕПА/БГНЕС


 По-малко от седмица остава до гласуването в парламента на Великобритания, от което се очаква решението на депутатите за бъдещето на споразумението между Европейския съюз и Обединеното кралство, което урежда стъпките по процедурата за БРЕКЗИТ. Тя трябва да стане факт на  29 март 2019 година. Одобреният от европейските лидери документ урежда не само бъдещите икономически отношения между двете страни, но акцентира и върху един от най-важните за общността въпроси - този за бъдещето на статута на европейските граждани, живеещи и работещи в Обединеното кралство.
 

Приоритетна тема по време на водените преговори за БРЕКЗИТ между Брюксел и Лондон и която въпреки споразумението остава сред важните за Евросъюза, каза евродепутатът от Европейската народна партия - Емил Радев:

"Позицията на Европейския съюз е била винаги да защити правата на европейските граждани и на тези, които в момента живеят и работят в Обединеното Кралство така, че последиците от БРЕКЗИТ да нямат негативно влияние върху тях. Винаги сме поставяли като условие, че не трябва да се дискриминират европейските граждани."

Главният преговарящ на Европейския съюз за БРЕКЗИТ - Мишел Барние увери, че правата на европейците във Великобритания ще останат непроменени в продължение на 21 месеца след 29 март 2019 година - преходен период, в който администрациите и гражданите ще трябва да се адаптират към новата ситуация. След гласуването в парламента в Лондон предстои и одобрение на документа от Европейския парламент. За евродепутата от Европейската народна партия Емил Радев важно е, съюзът да защити интереса на гражданите си:

"Европейският съюз по всякакъв начин ще настоява и свободното движение на граждани да бъде запазено, така че, който се възползва от митническия съюз да отстоява и другите ценности, които Европа отстоява и са в основополагането на съюза."

Дали депутатите в Лондон ще одобрят споразумението между ЕС и Обединеното кралство ще разберем идния вторник. Но, какво би могло да се случи ако Великобритания излезе от Европейския съюз без сделка? Британската страна е категорична, че подобен сценарий би могъл да бъде голямо предизвикателство пред правителството на Тереза Мей, но това не означава, че разпоредбите и сроковете в документа няма да бъдат спазени. Дават се и уверения, че няма да се наложи пълно преработване на политиката за правата на гражданите - въпрос, който вълнува и над 80 хиляди български граждани, които живеят и работят във Великобритания. В помощ на онези от тях, които ще трябва да кандидатстват за дългосрочно пребиваване във Великобритания в рамките на споразумението за Брекзит се създава нова дигитална процедура,която ще е на разположение на хората от края на март 2019 година. Предвижда се и провеждането на информационна кампания и издаване на указания на български език с подробна информация за процедурите,които трябва да бъдат спазени.

Още от
Жан-Клод Юнкер

Жан - Клод Юнкер: Ti Amo Italia

публикувано на 26.11.18 в 07:20