Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Индия пауър" потвърди, че работи по сделка за българските активи на ЧЕЗ

| обновено на 06.12.18 в 18:33

Индийската компания "Индия пауър" потвърди пред "Хоризонт", че работи по сделката за българските активи на ЧЕЗ. Компанията е вторият класиран кандидат след "Инерком", но след като в края на миналия месец от българската компания не успяха да осигурят финансиране, от централата в Прага потвърдиха, че започват преговори с втория класиран кандидат. 

След като "Индия пауър" и ЧЕЗ започнаха преговори за закупуване на българските активи на чешкото дружество, "Хоризонт" потърси индийската компания. Оттам отклониха поканата за интервю с мотива, че "по стратегически причини не могат да коментират каквото и да е развитие, свързано с ЧЕЗ".

От "Индия пауър" обаче подчертават, че се надяват да имат какво да споделят с аудиторията. С това те потвърждават, че са запазили интереса си към закупуването на българските активи на ЧЕЗ. Преговорите с "Инерком" започнаха през февруари, а от "Индия пауър" са отново в играта от началото на декември, след като българското дружество не успя да осигури финансиране.

От сайта на "Индия пауър" се вижда, че историята ѝ започва още от 1919 година. В момента тя работи на голяма част от територията на Индия, като има вятърни и соларни мощности, въглищна централа, както и лиценз за дистрибуция на ток в определени зони. От портфолиото на компанията не става ясно какъв е международният ѝ опит и дали изобщо има такъв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна