Eмисия новини
от 10.00 часа

Китайското министерство на търговията изрази увереност за постигане на търговска сделка със САЩ

Министерството на търговията на Китай изрази увереност, че ще бъде постигнато търговско споразумение със САЩ в рамките на договорения от президентите Тръмп и Си период от 90 дни, съобщава Ройтерс.

Говорителят на министерството Гао Фън посочи, че крайната цел на търговските преговори между Китай и САЩ е премахването на всички митнически тарифи и определи като успешна неотдавнашната среща между президентите на двете водещи световни икономики.

В кулоарите на срещата на лидерите от Г-20 в Аржентина през миналия уикенд Доналд Тръмп и Си Цзинпин се съгласиха на 90-дневно примирие, чрез което се забави планираното от 1-ви януари повишение от 10% на 25% на митата в САЩ за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, докато текат новите търговски преговори между Вашингтон и Пекин.

По време на тази среща Китай постигна консенсус със Съединените щати в областта на селското стопанство, енергетиката и автомобилите, като постигнатите договорености ще бъде изпълнени незабавно, посочи Гао Фън.

Изразеният от Гао Фън оптимизъм обаче може да бъде поставен под въпрос след новината за ареста в Канада по искане на САЩ на финансовата директорка на китайския технологичен гигант Huawei - Сабрина Мън Ванчжоу по подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран. Трябва да се има предвид, че финансовият директор на Huawei, не е обикновен старши мениджър в китайския технологичен гигант. Сабрина Мън Ванчжоу е дъщеря на основателя на Huawei и наскоро се очерта като негов потенциален наследник начело на китайската технологична бизнес империя.


Още от