Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът на радиосимфониците Марк Кадин:

Жалко, че бяхме подготвили само три биса за концерта в Сеул

Преди концерт умът ми трябва да е пълен с информация извън нотите, казва музикантът

Марк Кадин
Снимка: БНР

С изключителен успех премина първият концерт на Симфоничния оркестър на БНР в Сеул. В една от най-престижните концертни зали в света радиосимфониците с главния диригент Марк Кадин изпълниха на 27 ноември произведения на Бизе, Дворжак, Лехар, Пучини и Рахманинов.

„Три пъти на бис ме направиха много горд с българската музикална култура“, коментира извънредният и пълномощен посланик на Република България в Сеул Н. Пр. г-н Петър Андонов.

„Един от тези бисове бе „Ръченица“ на Петко Стайнов, който бе приет с голям ентусиазъм от корейската публика“, каза диригентът Марк Кадин в предаването „Хоризонт до обед“. Той изрази съжаление, че оркестърът е бил подготвен само за три биса, тъй като с настойчивите си аплодисменти публиката е искала повече и е посрещнала изключително топло и ентусиазирано музикантите ни. Въпреки минусите на часовата разлика, те са свирили с най-висока степен на концентрация и с максимума на възможностите си, разказа диригентът.

"Корейците са много интересни, много работят, може би имат само десет дни в годината почивка, от шест часа сутринта са на улицата", сподели още от впечатленията си Марк Кадин. Той отбеляза, че концертът е в Сеул е бил в модерната, „изключителна и перфектна“ зала Lotte Concert Hall, завършена миналата година, направена по всички правила на акустиката. Залата в град Дегу – част от турнето на оркестъра, също е била много хубава. 

„Бяхме щастливи да свирим там“, каза Кадин и обясни, че корейската публика е успяла да чуе изпълнения на произведения на Бетовен, Пучини, Офенбах и Чайковски, както и Осма и Девета симфония на Антонин Дворжак, който е много популярен и обичан там. Програмата в Сеул е завършила с Осма симфония на Антонин Дворжак, която българската публика чу първа на откриването на празничния 70-и концертен сезон 2018/2019.

Следващият концерт на Симфоничния оркестър на БНР с любими руски валсове е на 7 декември от 19:30 часа в зала „България“. Билетите вече са разпродадени, интересът е огромен. „Програмата на концерта е антология на руския валс – от Глинка до края на XX в.“, допълни Кадин, като посочи, че ще бъдат изпълнени и произведения на Чайковски, Прокопиев, Глазунов, Шостакович, Свиридов, Дунаевски, Хачатурян. Любителите на валса ще могат да гледат концерта директно на сайта на интернет радио Бинар, а програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчи пълен запис на 28 декември от 19:20 часа.

Работният ми ден е такъв, че по цял ден съм обграден от партитури, сподели главният диригент на радиосимфониците Марк Кадин. "Чета много в подготовката на следващите програми. Не само ноти. Трябва да зная всичко за всеки композитор, за всяка творба, която свирим. Ако ние свирим някоя симфония, аз чета много за тази симфония, за този период на живота на композитора. Трябва да зная контекста. Умът ми трябва да бъде пълен с информация извън музиката."

"Всяко наше излизане на сцената е много отговорно за нас", уверява Марк Кадин. В момента симфониците записват диск с композиции от Панчо Владигеров във връзка със 120-годишнината от рождението му. Според Кадин, целта е да се излезе от познатите рамки и да се запише "нещо различно, нещо трудно, защото той има невероятно трудни творби", които е невъзможно да бъдат подготвени за една-две репетиции. Ако млад студент или любител на музиката желае да чуе записи на Владигеров, няма такива - отбеляза диригентът. "Има някакви записи с много лошо качество и е абсолютно невъзможно в 21 век да използвам тези стари записи. За следващите поколения трябва да има документално отразяване на творбите на Владигеров", убеден е Кадин. 

За новата година той пожелава на колегите си музиканти "здраве, бистър ум и философски поглед към живота". 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна