Eмисия новини
от 00.00 часа

Иларион Иларионов: Премахването на номерата пред партиите не е лоша идея

Снимка: БГНЕС

„За мое учудване този път политиците предлагат някакви разумни идеи за промени в Изборния кодекс“, заяви днес пред БНР Иларион Иларионов, бивш член на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той коментира одобрените вчера на първо четене от правната комисия на НС предложенията на управляващите. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, т.е. да отпадне феноменът 15/15, за който се смята, че изкривява изборния резултат, а партиите да се подреждат в бюлетината по жребия, изтеглен от ЦИК:

„Премахването на номерацията в бюлетините е една много стара идея“, която никога не е успяла да се осъществи. И аз се съмнявам, че и този път ще я докарат докрай“, каза Иларион Иларионов в предаването „12+3“ на „Хоризонт“.

Според него отпадането на номерата дава по-голяма равнопоставеност на участниците в изборния процес: „Номерата в някакъв смисъл са дискриминационна форма в оформянето на бюлетината“, каза той.

Иларионов смята, че още по-добре е и отпадането на жребия, и подреждането на партиите в бюлетината по азбучен ред. Той призна, че отпадането на номерата ще затрудни гласуването. „Партиите, които са подкрепяни от по-малограмотни гласоподаватели, винаги са били против, защото е много лесно да се каже на избирателя да започни една или две цифри, а е много по-трудно да го накараш да запомни името на някоя партия, особено когато той трудно чете. Но аз не виждам нищо лошо в това“, каза Иларионов.

Промените в Изборния кодекс предвиждат още държавната фирма „Информационно обслужване“ да изработва устройствата за машинно гласуване, което се предвижда да има само в ограничен брой по-големи секции. И отлагане на електронното гласуване.

Според Иларионов машинното гласуване трябва да бъде отменено изобщо. И за пример даде решение на германския Конституционен съд, който преди няколко години е забранил машинното гласуване заради невъзможност за контрол, че вотът се изпълнява по всички искания на закона.

„Що се отнася до гласуване по интернет, по пощата или други неприсъствени форми, те трябва да бъдат тотално забравени“, каза Иларионов. Според него избирателят трябва да се яви в секцията пред комисия, която да види, че това е той, а не някой друг, че лично гласува и това, което прави, не е контролирано от никого.

Иларионов смята, че по технологията на гласуване може да бъдат премахнати кабинките за гласуване, като при пускането на бюлетината в урната да трябва да бъдат скрити само ръцете на избирателя, за да не може той да подмени бюлетината, да скрие бюлетината или да прави друго нещо с нея.

Интервюто на Снежана Иванова с Иларион Иларионов можете да чуете от звуковия файл.

Още от