Eмисия новини
от 15.00 часа

България изостава по редица показатели за развитието на иновационния потенциал

Румен Радев: Разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските

| обновено на 06.12.18 в 17:07
Снимка: БТА

България изостава на равнището от 2010 година по редица показатели за състоянието и развитието на иновационния потенциал. Разходите за научноизследователска развойна дейност спадат под 1% от Брутния вътрешен продукт. С 3% намалява и персоналът, зает с научни изследвания. Това показват данните от тазгодишния анализ в доклада "Иновации.бг" на Националния иновационен форум. По време на събитието президентът Румен Радев изтъкна слабия ангажимент от страна на държавата по отношение финансирането на иновациите у нас. 

"Иновациите са най-ефективният инструмент за икономически растеж, но разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските", допълни Радев.

"Години вече имаме програми, но нямаме реално финансиране от държавата – такова, каквото трябва да бъде. Тази дейност се финансира основно от бизнеса и чужди инвеститори, което автоматично ни поставя в някаква зависимост от тях". 

"Страната ни има интелектуалния капацитет, има традиции и постижения, които трябва да използва, за да догони водещите европейски държави", заяви Огнян Шентов, председател на фондация "Приложни изследвания и комуникации": 

"Интелигентна специализация ще си остане условен инструмент за подпомагане на иновациите в България от Европейската комисия след 2021 година, но ние може да имаме пробив в българската икономика, който да изведе страната до равнището на растеж на страните от Централна Европа и от Балтийските страни само ако имаме сериозен ангажимент също и на българската държава".

Репортажа на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.

Още от