Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските акции към двугодишни дъна след ареста на финансовия директор на Huawei

Европейските акции се намират под силен натиск от продажби, а основните фондови индекси на стария континент се търгуваха в двугодишни дъна, тъй като новината за ареста на финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei, поднови инвеститорските притеснения за поредна ескалация на търговската война между САЩ и Киттай.

Финансовата директорка на китайския технологичен гигант Huawei - Сабрина Мън Ванчжоу, е била арестувана на 1-ви декември в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. Трябва да се има предвид, че Сабрина Мън не е обикновен старши мениджър, а е дъщеря на основателя на Huawei и наскоро се очерта като негов потенциален наследник начело на технологичната империя.

Новината дойде в момент, когато президентите на САЩ и Китай се споразумяха да бъдат подновени търговските преговори между двете водещи световни икономики в рамките на следващите 90 дни, като през този тримесечен период няма да има двустранно допълнително налагане на нови митнически тарифи. Арестът в Канада на финансовата директорка на Huawei по поръчка на САЩ обаче провокира ново напрежение на световните капиталови пазари, тъй като поставя под въпрос успешния изход на търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

                                                                                                  Графика на германския индекс DAX 30 (на седмична база)

Снимка

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с над 2% след вчерашен спад с 1,2%, докато германският индекс DAX 30 се понижава с 2,4%, под психологическото ниво от 11 000 пункта за пръв път от декември 2016-а година насам. Френският индекс CAC40 пък се понижава с 2,22%, италианският MIB - с 2,45% и британският FTSE100 - с 2,12%.

Притесненията, че арестът на Сабрина Мън Ванчжоу може да доведе до допълнително разгаряне на войната с митата между Вашингтон и Пекин, се отразява особено негативно на акциите на автомобилните и на технологичните компании. В същото време под силен натиск от продажби се намират и акциите на енергийните компании, след като петролните фючърси се сринаха за кратко с близо 5% на фона на растящото напрежение преди днешното заседание на ОПЕК и утрешната среща във формата "ОПЕК +".

Допълнително влияние върху негативната настройка на инвеститорите на стария континент продължава да оказва продължаващата несигурност около процеса на Брекзит, както и бюджетните спорове между Италия и Европейската комисия.

Фючърсите на трите основни американки фондови индекса също бележат силни понижения преди началото на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се разделят с нови 400 пункта (понижение с 1,6%) след вчерашния неработен ден за американските капиталови пазари за отдаване на почит на починалия на 30-ти ноември 41-ви президент на САЩ Джордж Буш-старши и след като във вторник индексът на сините чипове се срина с цели 800 пункта

 Фючърсите на широкият индекс S&P500 пък се понижават около 90 минути преди старта на реалната търговия на Уолстрийт с 1,43%, а на индексът Nasdaq100 - с цели 1,8%, след като и те отбелязаха драматични загуби с между 3,2% и 3,8% по време на предходната сесия а търговия във вторник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна