Eмисия новини
от 10.00 часа

Частният сектор в САЩ генерира 179 хиляди нови работни места през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете добро повишение със 179 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през единадесетия месец на годината, въпреки че осреднената прогноза на финансовите пазари беше за малко по-силен ръст с около 190 000. В същото време беше оповестена слаба низходяща ревизия на данните за октомври, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 225 000 работни места при предишна оценка за 227 000.

Макар и малко по-слаби от очакваното, днешните данни са поредно доказателство за силата на американския трудов пазар. Те също така показват, че американските компаниите все още успяват да запълнят рекорден брой от разкриваните от тях нови работни места въпреки нарастващия недостиг на квалифицирана работна ръка и че при евентуално запазване на текущото солидно темпо на растеж на заетостта, нивото на безработица в САЩ може да се понижи под 3% по същото време догодина.

В основата на поредното добро проучване на ADP стои солидното нарастване на заетостта в средните по размер компании, като отново двигател на растежа на заетостта си остава сферата на услугите.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през ноември 46 000 нови работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец цели 119 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили едва 13 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през единадесетия месец на 2018-а година 163 000 работни места, докато в производствения сектор те са нараснали със скромните 16 000, от които само 4 000 в промишлените предприятия, като в строителството са били разкрити 10 000 работни места, показва последното проучване на ADP.

"Въпреки че пазарът на труда се представя добре, растежът на работните места се забави леко", посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. "Средните по размер предприятия добавиха близо 70% от всички работни места през ноември. Този ръст подчертава, че средните по големина компании успяват да осигурят по-високи заплати и допълнителни финансови стимули. Те също така изглеждат като изолирани от глобалните предизвикателства, пред които са изправени големите предприятия в страната", допълни той.

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Растежът на заетостта е силен, но вероятно вече достигна своя пик. Ноемврийските данни вече не са повлияни от негативни ефекти, свързани с времето (ураганите, преминали през някои щати в началото на есента) и предполагат постепенно забавяне на основния възходящ тренд при разкриването на нови работни места. С вече много затегнатия трудов пазар и непопълнените работни позиции, фирмите ще се изправят пред все по-трудни времена при привличане на допълнителен персонал".

Проучването на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през ноември, като средните прогнози на финансовите пазари са за увеличаване с около 190 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места (след ръст с 250 хил. през октомври) и стабилизация на безработицата в 48-годишното октомврийско дъно от 3,7%.


Още от