Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бургазлии завинаги" представя 17 видни личности, свързани с историята на Бургас

| обновено на 06.12.18 в 16:12
9
"Бургазлии завинаги" - експозицията представя 17 видни личности, свързани с историята на Бургас.
Снимка: Радио Бургас

„Бургазлии завинаги“ показва хората, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на Бургас. Видните личности са представени чрез техни автентични снимки, биографични бележки и предмети. Изложбата е част от поредица събития, посветени на Никулден. Тя е подредена във витрините срещу Часовника в центъра на Бургас.

Тефтерчето на Петя Дубарова, тромпетът на Тончо Русев, ловният билет на Георги Шагунов и различни предмети, които най-именитите бургазлии са притежавали, могат да бъдат видени от всички, които преминават през центъра на Бургас. Емблематични личности на емблематично място, така накратко можем да представим експозицията, която ни връща назад във времето, каза Людмила Кутиева, директор на културен център "Морско казино", организатор на изложбата:

„Спрели сме се на 17 личности, които са оставили следа в Бургас. Сред тях има не само родени тук, но и такива, които са от други места, но са направили много за града. Започваме с Коджакафалията и завършваме с Петя Дубарова и Христо Фотев“.

Сред „известните бургазлии“ в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, обществените деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев. Тук са и първият лекар на частна практика в града д-р Андреа Нидер, архитектът Мария-Луиза Досева, създателят на Морската градина Георги Духтев. Всеки един от тях е представен с портретни снимки, специално обработени от художника Мирослав Моновски.

Шестима ученици от клуб „Величието на България“ към гимназията по туризъм "Проф. Асен Златаров" разказват любопитни факти за живота им.

„Децата се подготвиха с огромен ентусиазъм за това предизвикателство. Те научиха повече за тези видни бургазлии с помощта на специалистите от Бургаския музей“, коментира преподавателката им Петя Кудева.

Експозицията ще е до 6-и февруари – Денят на освобождението на Бургас.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна