Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клишето „България“ в европейската литература

Томас Фрам
Снимка: Весела Владкова

Как изглежда България в съвременната литература на немски език и в представите на европейците? По тази тема Кристин Димитрова разговаря с гост-резидента на Къщата за литература и превод Томас Фрам.
Кристин Димитрова пише поезия, проза, филмови сценарии, превежда поезия и преподава в СУ "Св. Климент Охридски". В книгата си „Ефирни песни и тайни служби” (Колибри, 2015), в изследва образа на България, българина и българското на страниците на англоезичната преса в периода 1980–2000.
Томас Фрам е преводач на българска литература и писател. Превел е на немски език книги на Владимир Зарев, Леа Коен, Анжел Вагенщайн. Автор на много книги и статии за България, сред които и излязлата и на български "Двете половини на ореха. Един германец в България", посветена именно на разбиването на западняшките клишета за страната.
В момента Фрам превежда на немски език на втория том на книгата на проф. Милена Кирова "История на българската литература".
В репортажа от събитието ще чуете гласовете на Яна Генова, Кристин Димитрова и Томас Фрам, които разсъждават върху клишетата в образа на България. Ще чуете и Александър Дончев, който се явява приносител на една много специална изненада.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени