Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговския дефицит на САЩ удари през октомври 10-годишен връх от 55,5 млрд. долара

Дефицитът с Пекин нарасна до рекордните 43,1 млрд. долара въпреки високите мита за китайските стоки

През октомври международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се разшири до 10-годишен връх в резултат на слабо увеличаване на вноса при свиване на износа, което предполаган, че провежданата от президента Доналд Тръмп и от неговата администрация политика на увеличаване на митата, целяща свиване на дефицита, е неефективна.

Търговският дефицит спрямо Китай пък достигна през октомври рекорден исторически връх, което също потвърждава неефективността на провежданата от Вашингтон търговска война с Пекин.

В рамките на октомври американският търговски дефицит нарасна с 1,7% до 55,49 млрд. долара от 54,56 млрд. долара през септември (възходяща ревизия от предишна оценка за дефицит от 54,02 млрд. долара), показват данни на Департамента по търговия. Това представлява разрастване на търговския дефицит на САЩ за пети пореден месец и най-голям негативен търговски баланс от 10 години насам (от октомври 2008-а).

Причина за разширяването на дефицита е нарастването на американския внос с 0,2% до рекордните в историята 266,5 млрд. долара, докато износът на произведени в САЩ стоки се понижи с 0,1% до 211,0 млрд. долара.

                                                                                                   Графика на търговския дефицит на САЩ (в млрд. долари)

Снимка

За първите десет месеца на настоящата година търговският дефицит се разшири с 11,4% до почти 503 млрд. долара от 451 млрд. долара за същия период на 2017-а година и все още има реален риск да достигне през цялата 2018-а година рекордни за последното десетилетие нива от 600 млрд. долара.

Данните на Департамента по търговия показват, че наложените от САЩ високи мита на различни чуждестранни стоки и най-вече на вноса от Китай все още не допринасят с нищо за свиване на търговския дефицит. Показателно е, че търговският дефицит през октомври с Китай (вторият най-голям търговски партньор на САЩ) дори нарасна в рамките на месец с цели 7,1% до рекордните 43,1 млрд. долара най-вече с оглед на факта, че износът на американска соя за Китай се понижи с 800 млн. долара, тъй като този експорт стана обект на високи мита, наложени от властите в Пекин.

Една от основните причините, поради които търговският дефицит на САЩ продължава да се увеличава, е че американската икономика се намира в много по-добра форма от другите водещи икономики, а американците са в по-добро финансово положение, отколкото потребителите в повечето от останалите държави и с оглед на това харчат повече за по-евтини вносни стоки.

Трябва да се има предвид, че разширяващият се търговски дефицит през третото тримесечие отне цели 1,78 проценти пункта от растеж на годишния БВП на САЩ, който се забави до 3,5% от 4,2% през второто тримесечие.

Високият дефицит през октомври предполага, че той ще продължава да оказва негативно влияние върху растежа на американската икономика и през последното тримесечие на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна