Баневи в ареста – защо чак сега

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Арестуваните в Ница Евгения и Николай Баневи пристигнаха днес в България. Специализираната прокуратура даде брифинг за актуализираните обвинения на Баневи. На него стана стана ясно, че обвиненията са доста по-широки от тези в началото на разследването. От "престъпно сдружение", по силата на което беше издадена европейската заповед за арест, имаме вече "организирана престъпна група", която е ръководена от Николай Банев. Помагач му е била Евгения Банева. Третият участник, който е задължителен, за да имаме организирана престъпна група, се оказва майката на Банев. Другите обвинения, които са повдигнати, са свързани с пране на пари – близо 1 млрд. лева е изпрал Николай Банев – каза зам. главният прокурор Иван Гешев. Длъжностни престъпления, данъчни престъпления и незаконно притежаване на оръжие. Периодът, в който са констатирани тези престъпления, е доста отдалечен във времето – 2005-а година. В рамките на разследването през този месец и нещо, когато Баневи бяха в процедура на екстрадиция, са разпитани и проговорили доста хора, събудени са стари проверки и разследвания.
Утре прокуратурата ще поиска от Специализирания наказателен съд семейство Баневи, без майката на Николай, да останат постоянно в ареста. Оказа се, че майката на Николай Банев е в напреднала възраст и ще ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, но от думите на Иван Гешев става ясно, че тя активно е участвала както в присвояването на парите, така и в тяхното изпиране. Това е официалната информация на Прокуратурата.

Йово Николов, журналист от вестник "Капитал", коментира казуса в предаването "Нещо повече":

"Въпросите изникват от само себе си. Защо чак сега? Защо по този начин, сякаш прокуратурата се е събудила от 15-годишна кома...  Защо всичко става така показно? Това е по-скоро пиар на прокуратурата, отколкото очаквания за реални действия. Обвиненията са за страшно много пари – над 600 млн. евро! Поне от моето наблюдение върху икономическия живот на държавата това семейство едва ли притежава толкова много активи". Николов сподели своето очакване Баневи да бъдат обвинени единствено в притежаване на оръжие и боеприпаси, а другите обвинения неусетно да отпаднат.

Йово Николов и Силвия ВеликоваЖурналистът смята, че очевидно преди прокуратурата не си е вършила работата, както трябва:

"Прокуратурата не е реагирала адекватно към онзи момент, и ако давностният срок е изтърван... Очаквам да бъдат осъдени за притежание на оръжие – не виждам предните обвинения как ще издържат. Прокуратурата обаче трябва да си понесе вината, че 20 години е бездействала". Тези хора – и Баневи, и Арабаджиеви, и Стайкови и т.н. – наистина са извършвали безобразия, но е трябвало държавата, политиците, които са я ръководили, и правосъдната система да реагират адекватно към онзи момент. 

Силвия Великова, правен репортер на "Хоризонт", също запита защо това престъпно деяние е толерирано от 2005 година чак досега:

"Всички обвинения са с давност от 2000 година насам. Въпросът към прокуратурата защо това престъпно деяние е толерирано толкова години остава. Чухме обещания на Специализираната прокуратура да започне до разследва т.нар. "разбойническа приватизация" (по думите на Гешев).

Великова цитира и думите на адвоката на Миньо Стайков – "Политиците искат да покажат на обществото, че богатите също плачат", и коментира:

"Но дали има прокурор в системата, който да понесе дисциплинарна отговорност? Защото правосъдието освен справедливо, трябва да бъде и навременно". 

Утре по случая следва да бъде определена мярка за неотклонение, но истината ще стане ясна, когато делото влезе в съдебна фаза. 

Разговор на Людмила Железова със Силвия Великова и Йово Николов в предаването "Нещо повече".

Свързани новини
Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи ще останат в ареста за 72 часа. Те ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд.

Баневи с обвинение за участие в организирана престъпна група

Специализираният наказателен съд ще решава за постоянния арест на Николай и Евгения Баневи утре (7 декември). Часове след като двамата бяха екстрадирани в България Специализираната прокуратура ги обвини за участие в организирана престъпна група..

обновено на 06.12.18 в 17:26
Още от категорията
Започна протестът на регионалните пчеларски организации в Североизточна България.

Стотина пчелари се събраха на протест

Пчелари от цялата страна се събират пред Министерството на земеделието на протест . Около стотина са пчеларите, които протестират на ул."Дамян Груев", която в момента е затворена за движение. Причина за протеста е, както обясниха пчеларите, че..

публикувано на 10.12.18 в 13:43

Доц. Лъчезар Стоянов: Гладоморът в Украйна трябва да влезе в учебниците по нова история

„Памет за украинците и българите, жертви на Гладомора. Съвременен прочит на комунистическия геноцид“ – това е темата на дискусия в София, организирана днес следобед от Атлантическия съвет в България и посолството на Украйна у нас. В нея ще участват..

публикувано на 10.12.18 в 13:36
Проф. Иван Илчев

Проф. Илчев: Един от принципите на добросъседство е да не се посяга върху чужда история

Един от принципите на добросъседство е да не се посяга към чужда история. Това обясни в интервю за предаването ни „12+3“ проф. Иван Илчев -  член на комисията, която разглежда историята между двете държави, между които възникна напрежение през..

обновено на 10.12.18 в 13:34

Технически проблеми затрудняват работата на КАТ

Системата на Пътна полиция в цялата страна продължава да не работи. Причината е инсталирането на нов софтуер. Гражданите няма да имат достъп до Автоматизираната информационна система "Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване..

обновено на 10.12.18 в 13:16

Илена Колева: На автостоп

Искам да ви разкажа за доброто в моята година. Аз съм на 23 години и често пътувам на автостоп. През тази година съм се качвали в колите на: Бедни роми, едва събрали се вътре, отиващи да берат дренки. Бременни жени, каращи сами. Весели младежи, които..

публикувано на 10.12.18 в 13:07

Задържаха за 72 часа 18-годишен младеж заради изнасилване

Окръжната прокуратура във Велико Търново задържа за 72 часа 18-годишен младеж, който е обвинен за изнасилването и убийството на 70-годишна жена от град Бяла черква. Престъплението е извършено в дома на жертвата на 6 декември, а тялото на мъртвата жена е..

публикувано на 10.12.18 в 12:47

Има опасност от нова катастрофа на злополучния път край Своге, предупреждава ИПБ

Има опасност от нов тежък пътен инцидент в същия участък край Своге, където преди 3 месеца загинаха 20 души. Това предупреждават от Института за пътна безопасност. В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров експертите отправят молба да бъде разпоредено на..

публикувано на 10.12.18 в 12:46