Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дау Джоунс загуби 500 пункта при старта на Уолстрийт след ареста на топ шеф на Huawei и поевтиняването на петрола

Снимка: Ройтерс

Търговията на Уолстрий стартира с нови солидни понижение на основните фондови индекси с близо 2%, тъй като новината за ареста на финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei в Канада по искане на САЩ за екстрадиция предизвика опасения за ново разпалване на търговката война между Вашингтон и Пекин. Спадът на петролните цени в резултат на притеснения, че страните от ОПЕК ще се споразумеят за по-скромно от очакваното намаляване на добивите, също допринася за новата паника, обхванала инвеститорите както на Уолстрийт, така и на световните капиталови пазари.

Финансовата директорка на китайския технологичен гигант Huawei - Сабрина Мън Ванчжоу, е била арестувана на 1-ви декември в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. Трябва да се има предвид, че Сабрина Мън не е обикновен старши мениджър, а е дъщеря на основателя на Huawei и наскоро се очерта като негов потенциален наследник начело на технологичната бизнес империя.

Новината дойде в момент, когато президентите на САЩ и Китай се споразумяха да бъдат подновени търговските преговори между двете водещи световни икономики в рамките на следващите 90 дни, като през този тримесечен период няма да има двустранно допълнително налагане на нови митнически тарифи. Арестът в Канада на финансовата директорка на Huawei по поръчка на САЩ обаче провокира ново напрежение на световните капиталови пазари, тъй като поставя под въпрос успешния изход на търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Индексът DJIA стартира днешната търговия на Уолстрийт със спад от близо 500 пункта (понижение с около 2%), след вчерашния неработен ден за американските капиталови пазари за отдаване на почит на починалия на 30-ти ноември 41-ви президент на САЩ Джордж Буш-старши и след като във вторник индексът на сините чипове се срина с цели 800 пункта.

                                                                                                      Графика на индекса DJIA (на дневна база)

Снимка

Индексите S&P500 и Nasdaq Composite също започнаха търговията в четвъртък със спадове от близо 2%. Последва известна стабилизация, но въпреки това DJIA се понижава с 1,73%, S&P500 - с 1,64%, а Nasdaq - с 1,3%.

Арестът на финансовият директор на Huawei се отразява най-негативно на технологичния сектор, като акциите на американския гигант Apple Inc. се понижават с над 3%, докато акциите на големите китайски компании за електронна търговия, листвани на Уолстрийт - Alibaba Group Holdings Ltd, JD.com Inc и Baidu Inc. се понижават с между 3,9% и 2,2%.

С оглед на факт, че компанията Huawei е един от най-големите купувачи на полупроводникова техника, новината за ареста на нейния финансов директор засегна негативно и компаниите за микропроцесори като Lam Research Corp, Nvidia Corp., Broadcom Inc., Xilnix Inc., Advanced Micro Devices Inc и Micron Technology Inc, чиито акции се понижава с между 1% и 3,5%.

Притесненията, че този арест ще затрудни хода на търговските преговори между САЩ и Китай допринасят за продажби и на акции на индустриални гиганти като Caterpillar Inc. и Boeing Co, чиито акции се понижават съответно с 1,7% и с цели 4,4 на сто.

Понижението на фючърсите на американския лек суров петрол с над 3% с оглед на притесненията относно изхода на днешното заседание на ОПЕК и на утрешната среща във формат "ОПЕК+" пък води до спад на акциите на петролни гиганти като Exxon Mobil и Chevron с около 2,4%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!