Eмисия новини
от 04.00 часа

Напрежение след твърдение, че САЩ пращат военни кораби в Черно море

Украински боен кораб и влекач на пристанището в Керч, полуостров Крим, след като бяха заловени от руските гранични сили и ескортирани до там през ноември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ подготвят изпращането на свои военни кораби в Черно море, съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на представители на американските власти. Те са коментирали, че мярката е отговор на действията на Русия срещу Украйна в Керченския пролив. Информацията не е потвърдена от Държавния департамент, който за сега отказва коментар.

Американската армия е поискала от Държавния департамент да уведоми Турция, че е възможно военен кораб да бъде изпратен в Черно море. Това изисква конвенцията от Монтрьо, която предполага, че Анкара трябва да бъде известена поне 15 дни преди да премине плавателният съд. Той би могъл да остане в Черно море не повече от 21 дни.

Русия реагира с изявление на председателя на Комитета по отбраната и сигурността на Съвета на Федерацията Виктор Бондарев. Пред ТАСС той определи заявката на американските военноморски сили като „дрънкане на оръжия“ и уловка на американците, за да унижат Русия. „Няма да дойдат толкова лесно тук“, категоричен е Бондарев.

След инцидента в Керченския пролив украинският президент Петро Порошенко поиска военна помощ от НАТО. От идването му на власт през 2014 г. съвместните военни учения между Украйна и алианса са се увеличили драстично. Администрацията на Доналд Тръмп отмени въведената от Обама забрана за военни доставки за Украйна.

Разузнавателните полети на американските военноморски и военновъздушни сили тази седмица южно от Крим допълнително нагнетиха напрежението между Вашингтон и Москва.

Анексирането на полуострова преди четири години значително отслаби украинската армия, а Русия укрепи позициите си в Черно море. Северноатлантическият алианс наблюдава със загриженост растящото военно превъзходство на Русия в Черно море, въпреки трите натовски държави Турция, Румъния и България.

Освен нови военни кораби Русия разположи на Крим модерната си противоракетна система С-400.
Още от

Ключова седмица за Брекзит

публикувано на 21.10.19 в 02:51