Eмисия новини
от 10.00 часа

Франция се готви за нови протести с насилие в събота

| обновено на 07.12.18 в 19:30
Горящи коли в Париж при сблъсъци на полицията и протестиращи миналия уикенд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция се готви за поредна събота на масови протести и насили утре срещу икономическата и социалната политика на президента Еманюел Макрон.

През седмицата правителството му обяви серия отстъпки и намерения за облекчаващи социални мерки, но въпреки това протестиращите от движението на „жълтите жилетки“ не се отказват от демонстрациите си за по-висока покупателна способност.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви, че 89 хиляди полицаи ще охраняват обществения ред утре в цяла Франция. 8000 ще бъдат разположени в Париж, като за първи път от 13 години в столицата ще може да бъде използвана специализирана бронирана техника.

 „Ще дадем най-твърд отпор, защото знаем, че поддръжниците на движението „жълти жилетки“ осъждат насилието също като нас“, каза министър Кастанер. „През последните седмици се пръкна чудовище, чиито създатели вече не могат да контролират“, добави той.

Той изрично каза, че се обръща към „размирниците от редиците на „жълтите жилетки“, които подстрекават към насилие, към професионалните подстрекатели и престъпници, които са се прикрепили към това движение“.

Затворени за посетители ще останат в събота популярните парижки музеи, Айфеловата кула, операта. Отложен е мачът на "Пари Сен Жермен" от футболната Лига 1 на Франция.

Префектурата на Париж призова магазините и ресторантите по централния булевард „Шан-з-Елизе“ да не отварят, тъй като властите очакват насилие да съпроводи демонстрациите.


Още от

Преглед на чуждестранния печат

публикувано на 24.05.19 в 10:24

Концерт в Милано за 24 май

публикувано на 24.05.19 в 08:06