Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваща изложба иска да провокира дискусия за социалната роля на българските жени

Снимка: www.lostbulgaria.com

Пътуваща изложба в пет региона на България ще визуализира ежедневието на българските жени, ще популяризира техните местности и провокира дискусия за ролята на жените в обществото. Чрез силата на фотографията и техниките на устната история проектът цели да създаде алтернативна история за тези, които традиционно са лишени от такава – жени от селски райони, бедни жени, от малцинствата, възрастни жени и с увреждания, като се даде гласност за техния индивидуален опит и преживявания по общественозначими теми като образование, работа, култура, семейство.

Така ще се постави под съмнение кое е исторически важното и ще се провокира и насърчи дискутиране по места за така наречената традиционна роля на жените в нашето общество, кое е видимо и кое не, кои са героите на деня и как те движат обществото.

Проектът обхваща пет читалища – в Пловдив, в село Райново, Райковското читалище, в Кърджали и село Карабунар. Изложбата се организира по едноименния проект на фондация "Джендър алтернативи" - Пловдив в партньорство с читалище "Орфееви гори".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени