Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва в патриотичното и дясното политическо пространство у нас преди евроизборите

Снимка: БГНЕС

В десния и патриотичния сектор на българската политика текат стремителни процеси на разцепление и опити за някакво обединение на по-малки или по-големи групи.

Предизборно патриотичното и дясното у нас "омешаха капи" под новия моден тренд - консерватизма. ВМРО имат вече евродепутат - Ангел Джамбазки, в групата на консерваторите. „Атака“ се стреми към членство там, но подаде документи, не с посредничеството на Джамбазки, а под крилото на другия консерватор с претенции за единствен автентичен такъв - Николай Бареков. Двамата със Сидеров заявиха близостта си на 12 октомври на конференция в София. Бареков предрече светло бъдеще на новия консервативно-патриотично-десен проект, а Сидеров бе по-скромен - европейците са узрели за идеите му.

Засега лидерът на "Атака" не е решил да напуска патриотичната коалиция, но иска да води листата за евроизборите. Другата опция бе предложена от Бареков - коалиция "Патриоти +". Но и двете предложения не срещнаха прием. ВМРО държат Джамбазки да оглави листата, но лидерът Красимир Каракачанов предпочете да обоснове своя отказ с отказа на третия в коалицията - НФСБ.

Сидеров спря да идва в парламента и не може да бъде питан определил ли се е. Оказа се обаче, че партньорите му също ухажват и са ухажвани от други политици - вдясно.

Първо, Симеонов бе харесан за съюзник от Божидар Лукарски, но с отстраняването му от председателското място в СДС флирт с бившия вицепремиер започна друг ексминистър от кабинета Борисов 2 - Петър Москов. Той има проект за "силна, консервативна десница", защото по думите на Москов "консервативно-патриотична алтернатива е смисленото политическо бъдеще на България".

Отказали се да уговарят Симеонов, от СДС се похвалиха, че и те на свой ред са търсени като партньор. Главният секретар на СДС Илия Лазаров сподели за интерес от ВМРО. От партията на Каракачанов обаче не са обявили официално, че търсят контакт със СДС. Новият председател на СДС Румен Христов отдаде търсенето на социологическо проучване, на което получили 10% доверие. Неговата представа за трансформация е в друга посока - явяване на евровота заедно с другите десни формации в ЕНП.

Въпреки желанието на сините ГЕРБ не са вариант, тъй като Бойко Борисов държи на самостоятелно участие. Затова погледът е насочен към бившите съюзници от ДСБ, сега в "Демократична България". ДСБ обаче нямат намерение да се разделят с партньорите си от "Да, България" и "Зелените", а те пък не искат да чуят за СДС, защото ако приемат и тях, и ДБГ, ще заприличат на разпадналия се "Реформаторски блок". От ДСБ вече издигнаха Светослав Малинов за свой водещ кандидат в обща листа в рамките на "Демократична България". Хората на Христо Иванов още се допитват онлайн кого да номинират. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна