Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

КОНЦЕРТИ

От 20.00 ч. започва концертът на фламенко кралете Gipsy Kings в Зала 1 на НДК. Концертът се мести от 28 юни на 7 декември. Промяната се наложила поради логистични несъответствия в програмата на харизматичните изпълнители на хитовете "Bamboleo", "Djobi Djoba", "Volare", "Un Amor", но тя по никакъв начин няма да се отрази на зареждащото шоу, което очаква публиката в началото на зимата.

В City Stage група P.I.F. ще представят на две сцени двоен албум с най-популярните  си "слънчеви" и "облачни" песни. В двойния диск са поетични саундтракове на тъгата като "Приказка", "Невидимо дете", "Обещавам", както и предизвикващи усмивка мелодии като "Юли", "Колело", "Вали".  Двойният CD включва 26 заглавия и присъстващите на концерта ще могат първи да си го закупят. Концертът в City Stage ще е последният с басиста Юрий Божинов и ще срещне публиката с новото попълнение в групата - Христо Михалков.

КНИГИ

В Младежкия театър тази вечер от 19.00 ч. е премиерата на “В детската стая” с Валери Петров. Това ще е една специална вечер, в която ще бъдат п(р)очетени най-съкровените детски приказки на Валери, а именно „Пук!”, „Копче за сън”, „В лунната стая” и „Меко казано”. Ще присъстват и наследниците на поета Оги и Ани, както и техните слънчеви деца. Ще ни уважат с присъствието си и четирите илюстраторки на всяко едно от изданията, а именно Мила Янева-Табакова („Пук!”), Мария Налбантова („Копче за сън”), Росица Ралева („В лунната стая”), Люба Халева („Меко казано”).

ТЕАТЪР

В театър София от 19.00 ч. ще започне спектакълът “Скачай” на Здрава Каменова, с режисьор Калин Ангелов и участието на Милена Живкова, Сава Пиперов, Йоанна Темелкова, Петя Силянова, Калин Пачеръзки, Николай Димитров, Юлиян Рачков и др. Главният герой на тази история се оказва пред врата, зад която се намира един друг свят. Постановката показва как 18-годишно момче ще приеме живот, който е далеч от неговия. Какво би си взел от това време в своето, какво би променил в онова. И така постепенно се раждат и други герои - някои твърде реалистични, други - комични, трети - романтични, наивни, пресметливи, уморени, други неуморни и т.н.

В ДНК- пространство за съвременен танц и пърформанс в 19.30 ч. ще бъде началото на танцовата постановка “Произведени за щастие”.

ПРИЗНАНИЕ

В Център за култура и дебат "Червената къща" от 19.00 ч. за 12-и път ще бъде връчена годишната награда за превод "Кръстан Дянков". Наградата, учредена през 2007 г. на името на известния български преводач на американска литература от XX в. Кръстан Дянков (1933-1999), се дава за забележителен превод от английски на български език на съвременен роман с висока литературна стойност. Досега е връчена на 17 преводачи на художествена литература, сред които един трикратен и двама двукратни носители на наградата. Краткият списък на преводите, номинирани за наградата през 2018 г., ще бъде публикуван три дни преди церемонията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна