Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп посочи нов главен прокурор и посланик в ООН

| обновено на 07.12.18 в 18:54
Уилям Бар
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е избрал кандидати за нов главен прокурор и министър на правосъдието и за нов посланик в ООН – съответно Уилям Бар, и говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Тръмп нарече Бар, който бе главен прокурор и при президента Джорд Буш-старши "страхотен човек" и "един от най-уважаваните юристи в страната”. "Мисля, че той ще изпълнява задълженията си отлично”, добави той Тръмп.

Ако бъде утвърден от Сената, Бар ще заеме поста главен прокурор на мястото на Джеф Сешънс, който беше отстранен през ноември.

Сешънс подаде оставка по искане на президента, след като Тръмп отправяше публични обвинения към него в продължение на месеци, заради оттеглянето му от разследването за евентуална руска намеса в президентските избори през 2016 година.

Наследникът му на поста главен прокурор има солидна биография. Бар е ръководил Министерството на правосъдието при Буш от 1991 г. до 1992 г. и в момента работи в адвокатската кантора "Къркланд и Елис" във Вашингтон.

Преди да стане главен прокурор при Буш, той е заместник главен прокурор и ръководи Службата за правна помощ. Бар е служил и в ЦРУ от 1973 до 1977 г.

Хедър Науърт е говорителка на Държавния департамент на САЩ от април 2017 г.

Президентът обяви също, че възнамерява да номинира говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт за мястото на посланик на САЩ в ООН след като Ники Хейли обяви, че напуска.

Науер се издига от журналист до един от най-важните посланици на страната за по-малко от две години.

Тя ще трябва незабавно да се заеме с належащите въпроси в ООН по отношение на Иран и Северна Корея, наред с други теми, доминиращи дневния ред на САЩ.

Освен това тя ще се изправи пред силна антиамериканска и антиизраелската реторика в световната организация – нещо, на което Хейли успяваше да устоява по време на мандата си.

Науърт (48 г.), бивш кореспондент и водеща в телевизия „Фокс нюз“, няма предишен политически или управленски опит. Тя е говорител на Държавния департамент от април 2017 г., а по-рано тази година беше назначена за изпълняваща длъжността помощник-секретар за публичната дипломация и обществените въпроси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна