Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония ще ограничи използването на технологично оборудване на китайските компании Huawei и ZTE

Япония се подготвя за промени, свързани с възлагането на обществени поръчки, които могат да ограничат използването от страна на правителството на телекомуникационно оборудване на китайските компании Huawei Technologies Co. и ZTE Corp., следвайки американските обвинения, че двете фирми се занимават с кибершпионаж, съобщава "Уолстрий джърнъл".

В петък правителствените служители заявиха, че се планира провеждане на заседание още в понеделник, на което ще бъдат обсъдени възможните начини за намаляване на риска от проникване в държавни агенции чрез внасяното в тях оборудване. При обсъжданите промени няма да бъдат споменавани конкретни компании, допълниха те.

Ежедневникът "Йомиури дейли" (Yomiuri daily) обаче съобщи, че управляващите в Япония вече са взели решение за забрана на използването на технологично оборудване на китайските компании Huawei и ZTE при осъществяването на държавни контракти.

Трябва да се има предвид, че през ноември Съединените щати започнаха кампания, целяща да накарат техните съюзници зад граница да спрат да използват оборудване, произведено от китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. Официални американски представители са обсъдили рисковете, свързани с киберсигурността, по-специално с техни партньори от Германия, Италия и Япония – държавите, при които продуктите на китайската компания вече са навлезли в широка употреба. САЩ могат също така да предложат финансови стимули на компании, които отговарят на искането за избягване на продукти Huawei, съобщи преди време "Уолстрийт джърнъл".

Не е за пренебрегване фактът, че в Япония има разположени редица американски военни бази, което може би е допълнителен мотив за решението на властите в страната да ограничат използването на технологично оборудване на Huawei Technologies Co. и ZTE Corp. при различни държавни поръчки.

Информация представлява нов сериозен удар по компанията Huawei само ден след новината за ареста в Канада на финансовия директор на китайския технологичен гигант по искане на САЩ за екстрадиция. Финансовата директорка на Huawei – Сабрина Мън Ванчжоу, е била арестувана на 1-ви декември в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. Трябва да се има предвид, че Сабрина Мън не е обикновен старши мениджър, а е дъщеря на основателя на Huawei и наскоро се очерта като негов потенциален наследник начело на технологичната бизнес империя.

Новината предизвика ново сериозно напрежение на световните фондови борси в четвъртък, тъй като предизвика опасения за ново разпалване на търговката война между Вашингтон и Пекин.

Междувременно от китайското външно министерство заявиха, че са сериозно обезпокоени от японската информация, свързана с компанията Huawei и настояха Япония да осигури равни условия на правещите бизнес в страната на изгряващото слънце.

Министерството на външните работи на Китай също така потвърди, че все още не са представени каквито и да било доказателства за нередности, които да са довели до ареста в Канада на финансовия директор на Huawei.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна