Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тазгодишния благотворителен базар на Международния женски клуб се очакват 400 хиляди лева приходи

Продажбите на традиционни сувенири, облекла и храни от 60 страни са посветени на социално значими каузи

6
Снимка: Славена Илиева

В тазгодишното издание на традиционния благотворителен базар на Международния женски клуб взеха участие представители на повече от 60 държави.  

За пръв път в базара се включиха Монако, Ватикана и Гватемала. За пръв път е имало и картови разплащания, като безкасово са били генерирани близо 10 000 лева. 

Уникални ръчно изработени сувенири и облекла и традиционни кулинарни шедьоври отличаваха многобройните щандове на различните държави. Индонезия, Иран и Палестина са само част от държавите, представени на двете сцени. 

Тазгодишният базар се очертава като един от най-успешните за благотворителното събитие, но все още не могат да бъдат назовани конкретни суми на постъпленията, обясни пред „Хоризонт“  председателят на Международния женски клуб Албена Джоунс. 

„Даренията продължават да идват и това се случва до края на януари. Прогнозата ни е много оптимистична. Миналата година събрахме 373 000 лева, с които подкрепихме 24 социално значими благотворителни каузи, а тази година се надяваме да надхвърлим 400 000 лева", уточни Албена Джоунс.

"Искахме да акцентираме върху жените посланички и се оказа, че в България имаме феноменална цифра – 21 посланички. Тази година те бяха нашите специални гости, активно се включиха в своите щандове и заедно със своите сънародници и доброволци продаваха традиционни национални стоки", разказа още тя.

"Майка ми е българка, баща ми беше от Южен Судан. През детството си сме живели в много страни по света - баща ми като лекар от ООН. пътувахме изключително много" - така Албена Джоунс от малка заживява с отворени сетива за света в неговото многообразие. Завършва образованието си в Лондон, работи като финансов анализатор в "Блумбърг" за Източна Европа, а след промените се връща тук да развива собствен бизнес. От четири години е в Международния женски клуб. 

По думите й, всяка година базарът става по-голям и по-добър. "Естествено, целта е благотворителност, затова трябва да имаме творческо мислене, но да си бизнес дама също помага."

Като приятна изненада тази година Албена Джоунс определя чаеното присъствие: "Почти всички щандове предлагаха ароматни чайове - от Сейшелите до арабските страни - навсякъде се пиеше чай." 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна