Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

| обновено на 07.12.18 в 11:28 БНР Новини

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от колекцията на Йовилина Тончева.

Снимка





Пъзелите са ми хоби от десетина години. А виновна за White and Merry е майка ми, която от няколко години ми повтаря, че е време да направя изложба –
разказва Йовилина Тончева. – Първоначално не беше определено да е на зимна тематика, но така се случи, че ми се събраха доста зимни пъзели и реших да представя тях. Надявам се с тази изложба да разпространим хобито, особено сред възрастните, защото децата така или иначе минават през една такава фаза, в която редят пъзели. Но специално за възрастните смятам, че е много разтоварващо и намаляващо стреса. Надявам се да продължим да зареждаме хората, защото си заслужава и е много красиво, макар че отнема време.

Събитието ще е интересно както за любителите на пъзели, така и за хората, които не обичат да редят картини, но харесват това, което е изобразено на тях.

Снимка

Ще бъдат показани 70 пъзела, като около 50 от тях ще бъдат сглобени и поставени в рамки, за да могат хората все пак да си представят как би изглеждал пъзелът като картина, а не само нареден на масата. Съдбата на ненаредените е да бъдат купени от хора, които се занимават с пъзели и никога не биха си купили готов
– обяснява Йовилина Тончева.

Изложбата се подготвя още от лятото, а средствата от продадените пъзели ще бъдат дарени за нуждите на сдружение „Аутизъм ДНЕС”.   

Те имат един център в София, сега правят нов в Плевен и ще им трябват неща, свързани с обзавеждането. Така че парите ще отидат за играчки и пъзели, подходящи за деца с аутизъм. Не смятам да дам просто някаква сума, а да се разберем с тях точно какво да се купи – уточнява Йовилина. – Свързах се с тях, защото много пъти, търсейки статии и интересни информации, които да споделя в страницата Puzzles Bulgaria, ми е попадало, че пъзелите са полезни за хора с аутизъм, не само за деца, но и за възрастни. Помагат им да се концентрират, да се социализират, когато редят в групички. Ето защо реших, че това е една кауза, свързана и с моето хоби, която заслужава да ѝ отдам заслужено внимание.

Снимка

Повечето пъзели на изложбата са съставени от 1000 парчета, но има всякакви видове като размер, форма на късчетата, картини, художници, марки – познати и непознати, има и луксозни пъзели с позлатени и посребрени части.

Моята лична звезда за изложбата е пъзел от 3000 части, който ми отне много време, тъй като самата картина е на пиксели, и в такъв голям формат е много трудно да се разбере, коя точка откъде е. Много е стар, на една английска фирма – казва Йовилина Тончева. – Сега наскоро открих, че една друга фирма е направила продължение, или поне аз така го определих, защото картината е в същия район, със същите хора, само че облечени по друг начин, в друго време. Ще ги има изложени и двата, надявам се и хората да намерят приликата в картините и в обстановката, така че да станат интересни и за тях.

Организаторите обръщат внимание, че изложбата ще бъде достъпна за посетители в събота от 19 до 21 часа и в неделя от 17 до 19 часа.

Снимки: личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна