Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една забележителна фамилия показва своето изкуство

БНР Новини
Мартин, Катя и Яна Петкови на откриването на изложбата.
Снимка: БГНЕС

В столичната галерия „Арте“ се откри изложба на фамилия Петкови, която събира произведения на три поколения от семейството – на Найден Петков (1918-1989), на сина му Мартин Петков, на дъщеря му Катя Петкова и на дъщерята на Мартин и внучка на Найден Петков – Яна Петкова. Със събитието се отбелязва и 100-годишнината от рождението на известния художник, който, освен с живопис, се е занимавал и със сценография и оформление на книгата.

Найден Петков е роден на 16 май 1918 г. в с. Джурово, Софийска област. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Ганушев. Първото си отличие печели за платното "Боят при Ниш" (1946) – от Министерството на отбраната. Между 1985 г. и 1987 г. е ректор на Националната художествената академия. Художник-постановчик е на игралните филми "Неспокоен път" (1955), "Гераците" (1958), "Непримиримите" (1964).

„Имам много малък визуален спомен за дядо си. Повечето спомени са от снимки, от филми, но реално цялото ми усещане за него е чрез неговите картини. Те ми носят едно голямо спокойствие, едно топло чувство и някак знам, че съм си вкъщи“, коментира за Найден Петков внучката му Яна, която завършва специалност Текстил в Националната художествена академия, но намира себе си в работата с ръчна хартия.

Интересното в настоящата експозиция в галерия „Арте“ е, че събира четири различни вида изкуство – Найден Петков е представен с живопис и рисунки, Мартин Петков с керамика, Катя Петкова с тъкан текстил и Яна Петкова с ръчна хартия.

„Всеки изявява, естествено, свое собствено пластическо кредо, но всички заедно свидетелстват недвусмислено за органичната естетическа спойка, която съществува помежду им“, пише за фамилията проф. Чавдар Попов и продължава:

„Когато е налице възприемчивост, талант и упорит, целенасочен труд, резултатите не закъсняват. Представените в експозицията творби са определено свидетелство за изключително важната, направо казано определяща роля на благоприятната семейна среда и на духовната атмосфера, която приживе, и след кончината на големия художник, продължава да изпълва дома на фамилия Петкови“.

Изложбата в галерия „Арте“ продължава до 10 декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна