Една забележителна фамилия показва своето изкуство

Мартин, Катя и Яна Петкови на откриването на изложбата.
Снимка: БГНЕС

В столичната галерия „Арте“ се откри изложба на фамилия Петкови, която събира произведения на три поколения от семейството – на Найден Петков (1918-1989), на сина му Мартин Петков, на дъщеря му Катя Петкова и на дъщерята на Мартин и внучка на Найден Петков – Яна Петкова. Със събитието се отбелязва и 100-годишнината от рождението на известния художник, който, освен с живопис, се е занимавал и със сценография и оформление на книгата.

Найден Петков е роден на 16 май 1918 г. в с. Джурово, Софийска област. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Ганушев. Първото си отличие печели за платното "Боят при Ниш" (1946) – от Министерството на отбраната. Между 1985 г. и 1987 г. е ректор на Националната художествената академия. Художник-постановчик е на игралните филми "Неспокоен път" (1955), "Гераците" (1958), "Непримиримите" (1964).

„Имам много малък визуален спомен за дядо си. Повечето спомени са от снимки, от филми, но реално цялото ми усещане за него е чрез неговите картини. Те ми носят едно голямо спокойствие, едно топло чувство и някак знам, че съм си вкъщи“, коментира за Найден Петков внучката му Яна, която завършва специалност Текстил в Националната художествена академия, но намира себе си в работата с ръчна хартия.

Интересното в настоящата експозиция в галерия „Арте“ е, че събира четири различни вида изкуство – Найден Петков е представен с живопис и рисунки, Мартин Петков с керамика, Катя Петкова с тъкан текстил и Яна Петкова с ръчна хартия.

„Всеки изявява, естествено, свое собствено пластическо кредо, но всички заедно свидетелстват недвусмислено за органичната естетическа спойка, която съществува помежду им“, пише за фамилията проф. Чавдар Попов и продължава:

„Когато е налице възприемчивост, талант и упорит, целенасочен труд, резултатите не закъсняват. Представените в експозицията творби са определено свидетелство за изключително важната, направо казано определяща роля на благоприятната семейна среда и на духовната атмосфера, която приживе, и след кончината на големия художник, продължава да изпълва дома на фамилия Петкови“.

Изложбата в галерия „Арте“ продължава до 10 декември.


Още от категорията

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се реновира изцяло

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" навършва 140 години от създаването си. По този повод в зала "История на книгата" ще бъдат изложени работещ макет на Гутенберговата преса и холограмна пирамида. Тържественото честване е насрочено за 10 и 30 часа. От 12 декември до Коледа всеки желаещ може да се регистрира безплатно, за да ползва..

обновено на 10.12.18 в 13:55
Проф. Десислава Бошнакова

За идеите и изкуството да разказваме истории

Идеите са валутата на 21 век, твърди един американец – журналистът и писател, експерт в областта на комуникациите Кармайн Гало. За това как добрите идеи достигат до нас, как общуваме и как разказваме истории, говорим с проф. Десислава Бошнакова. Не само за книгата „Тайните на разказването на истории“, но и защо Кармайн Гало казва, че не можеш да..

публикувано на 10.12.18 в 13:46

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140 години от основаването си

За Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 2018 година премина под знака на различни мероприятия по случай 140 години от своето основаване. Кулминацията на празника е днес, а през изминалата седмица две събития привлякоха вниманието на обществеността. На 5 декември беше валидирана пощенската марка „140 години Национална библиотека..

публикувано на 10.12.18 в 11:38

Повече от петдесет представления ще изиграят само за седмица бургаските кукленици

Бургаският куклен театър започва от днес своя предколеден маратон. Актьорският състав е разделен на четири екипа, които представят различни спектакли. С тях те ще гостуват по училища и детски градини, обясни директорът на културната институция Христина Арсенова. Общото между тези спектакли е, че във всички тях се говори за..

публикувано на 10.12.18 в 11:24

Гергана Димитрова: "Мовименто/Вариации" разказва за персонажи, обединени от темата за движението

Най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова „Мовименто/Вариации“ ще бъде представен тази вечер от 19.30 ч. в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс. През разказите на 5 авторки с различна националност, език и творчески опит „Мовименто“ осмисля миграционните процеси като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари,..

публикувано на 10.12.18 в 11:19
Колаж от фотоси от изложбата

Свобода и изкуство – тук и сега

Две изложби в различни сгради на Националната галерия поставиха и поставят по различен начин темата за свободата – творческата на художника в изкуството и личната на човека в съвременното общество. Едната е „Сърцевина” на Ода Жон – продължава в НГ Двореца до 13 януари 2019. Другата е „Свободата тук-и-сега” на Лиляна Караджова и Димитър..

публикувано на 10.12.18 в 10:21

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

обновено на 10.12.18 в 10:03