Eмисия новини
от 20.00 часа

НЕК ще има блокираща квота в АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания ще участва с блокираща квота в целия процес по изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи по време на изслушването си Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Държавата ще участва с всичките механизми и контролни и регулаторни, ще участваме и с участие в блокираща квота, което ще ни даде възможност да контролираме целия този процес и държавата ще присъства там от процеса по реализация до финала на експлоатацията на тази нова ядрена мощност. За блокираща квота се смята такова участие, което е 34 процента участие, съответно от капитала или такова участие, което дава възможност на съответния акционер да участва и да взима решения, които са от изключителна важност и са от компетентността на общото събрание", коментира министър Петкова.

В представената процедура по избор на стратегически инвеститор и за изграждане на АЕЦ "Белене" и възможности за структуриране на проекта Петкова представи план, който предвижда изграждането на атомната централа за около 8 години и за около 9 милиарда евро.

Прогнозата е инвеститорът да е избран до края на следващата година и да започне изграждането на проектната компания.

Енергийният министър отново потвърди, че има три корпорации, които писмено са заявили интерес - корейска, китайска и френска, а блокиращата квота ще е гарант за защита на българския интерес.

От БСП и ДПС се изказаха с редица критики по предложената процедура. Според БСП блокиращата квота може да препъне инвеститорския интерес. Заместник-председателят на Енергийната парламентарна комисия Таско Ерменков посочи:

"Ние не правим проекта по инвестиционно интересен, за да може инвеститорът да дойде и да каже: "Аз имам интерес тука да го направя, защото и държавата е ангажирана," ние го правим още по неинтересен за инвеститора, защото му казваме: "Ти ще дадеш твоите пари, ама ние ще ти диктуваме какво да правиш с тази блокираща квота".

Рамадан Аталай от ДПС, член на енергийната комисия коментира от своя страна.

"Непоследователната позиция при вас все още продължава. НЕК ако влезе в тази компания не е ясно как и по какъв начин ще изкупи енергията".

От "Обединени патриоти" имаше противоречиви изказвания, но като цяло се обединиха около тезата, че проектът е необходим за страната ни.

"Днес е един много добър ден за българската енергетика, казано принципно изобщо, остават ни два хиляда мегаватови реактора, за които имаме все пак някакъв живот, който макар и да се удължава, в един момент ще трябва да ги затворим. Ние ще се озовем в ситуация, ако не довършим АЕЦ "Белене", ще се отзовем в ситуация да нямаме евтин ядрен ток", заяви депутатът Калин Поповски.

Още от

Последно в Политика

Всички новини в Политика: днес | вчера

Най-четени