Музеят на Прага във Варшава промотира модерно и елитарно изкуство

2
Коледни играчки в Музея на Прага във Варшава
Снимка: Светослава Кузманова

Във Варшава има "Музей на Прага във Варшава“ и това изобщо не бива да ви учудва, защото е кръстен на името на квартала в полската столица. Той е част от Варшавския исторически музей. Намира се на десния бряг на река Висла, а кварталът е бил отделен град до 19-и век. Съвсем наблизо е националният стадион, най-големият пазар в полската столица, художествената фабрика Сохо, някои от най-добрите клубове и един от еврейските центрове. Мисията на този музей е да промотира модерно и елитарно изкуство в източната част на Варшава. 

В една от залите обаче модерно и традицията се срещат. В края на октомври е открита изложба, която представя в резюме 3-годишна образователна програма, ръководена от служители в музея и Дизайнерския отдел на Академията за изящни изкуства във Варшава. Един от кураторите на програмата е Катажина Шухник:

"Преди да бъде създадена тази изложба, студентите ходеха на място в работилниците на майсторите, за да наблюдават как се изработват нещата. Това ставаше все по-интересно за студентите от Академията за изящни изкуства и по-точно от департамент „Проектиране“. Така се роди и самият проект. В него участват 27 студенти, а работилниците са 7. По стените на галерията има много снимки на майсторите и моменти от работата им със студентите в техните ателиета. В началото обаче, когато една от студентките – Евелина, отиде в работилницата на един обущар, ѝ беше много трудно да го убеди да направят обувки с модерен дизайн и по по-съвременен начин. Накрая обаче все пак успява да го убеди. Благодарение на това двамата с обущаря използваха традиционни техники при направата на обувки, но със съвременни материали. Тук сме показали освен как се правят обувки и мебели, стъкло, детски и коледни играчки, дрехи, гипсови орнаменти, чадъри. Това са общо 7 занаята.

В началото, когато студентите отиваха при тях, майсторите не бяха много съгласни да работят с младите и го правеха по традиционния начин. Уменията им обаче са много важни, защото един стар обущар например може да изработи уникална и индивидуална обувка за всеки крак с всичките му особености и дефекти. Сега обаче новият шеф на камарата на майсторите е много отворен човек към новото. Затова и сега се случва авторските идеи на студентите да се осъществяват чрез традиционни техники. Някои от студентите използват рециклирани материали, когато работят. Например коледните играчки и топките за елха са направени не само в кръгла форма".

Катажина Шухник разказва още, че сега вече тази съвместна работа между майстори и студенти е част от обучението на младите хора и работата им бива оценявана. Тази година това обучение се разширява и студентите ще работят с ковачи, а работата с метала никак не е лесна. Не са малко и случаите, в които след завършването на проекта студенти и майстори остават заедно в ателието.

Експерименти, прототипи и много ръчна изработка – това е характерно за повечето експонати в този различен музей, в който всяко помещение изглежда по-скоро като галерия. Тази изложба съчетава съвременния дизайн с традиционните занаяти, характерни за Полша от десетилетия. И тук срещата на художниците и занаятчиите създава алтернатива на масовото производство и еднаквостта. А ако следващите месеци имате път до Варшава – точно тази експозиция ще може да разгледате до 14 април 2019 година. 

Галерия

Още от категорията

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

За вниманието към детайлите

„Животът е комбинация от магия и паста“, казва италианският кинорежисьор Федерико Фелини. За вкуса на храната в два романа, които ни изпращат в различни краища на света и ни предлагат различни рецепти за справяне с кризите, говорим в следващите минути – за "Супа от нар" на иранска писателка Марша Мерхан и за "Песента на хляба" на Робин Слоун. „Ако..

обновено на 10.12.18 в 17:31
Проф. архитект Тодор Булев

Проф. архитект Тодор Булев: Време е архитектурата да се превърне в човекознание

Архитектурната мисъл и естетиката на средата, в която живеем, застават в центъра на разговора с проф. архитект Тодор Булев в „Нашият ден“. Дали наистина човечеството е необходим връх в еволюцията на материята и има ли своята роля в нейното развитие, по-точно – своята антиентропийна мисия – пита събеседникът в студиото и автор на „Изкуството Архитектура“...

публикувано на 10.12.18 в 16:34

Коледната изложба на пловдивските художници се открива в ГХГ

Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година е приютена залите на Градската художествена галерия.  Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика и скулптура, за млад автор, както и Наградата на кмета на Пловдив.  Тази година техните носители са: за живопис – Минчо Панайотов, за графика – Димитър Апостолов, за..

обновено на 10.12.18 в 16:22
Салвадор Дали и Гала

Светът през очите на една жена

"Обичам Гала повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо и дори повече от парите".Това пише Салвадор Дали за жената до себе си – Гала, а ние в следващите минути ще погледнем света през очите на една жена. Ще говорим за рускинята Елена Дмитриевна Дяконова, позната като Гала – музата на Салвадор Дали, Макс Ернст и Пол Елюар, и дали..

публикувано на 10.12.18 в 15:25

„Историята на конете вихрогони…“ – роман от вълшебни приказки

Книгата на румънския писател Флорин Бикан „Историята на конете вихрогони, разказана от самите тях“излиза на български по инициатива и под редакцията на Лора Ненковска. Преводач е Иван Радев, а илюстратор Весела Кучева. В събота от 11:00 на Международния панаир на книгата в НДК детския роман ще бъде представен в разговор с участието на..

публикувано на 10.12.18 в 15:15