Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на Прага във Варшава промотира модерно и елитарно изкуство

3
Коледни играчки в Музея на Прага във Варшава
Снимка: Светослава Кузманова

Във Варшава има "Музей на Прага във Варшава“ и това изобщо не бива да ви учудва, защото е кръстен на името на квартала в полската столица. Той е част от Варшавския исторически музей. Намира се на десния бряг на река Висла, а кварталът е бил отделен град до 19-и век. Съвсем наблизо е националният стадион, най-големият пазар в полската столица, художествената фабрика Сохо, някои от най-добрите клубове и един от еврейските центрове. Мисията на този музей е да промотира модерно и елитарно изкуство в източната част на Варшава. 

В една от залите обаче модерно и традицията се срещат. В края на октомври е открита изложба, която представя в резюме 3-годишна образователна програма, ръководена от служители в музея и Дизайнерския отдел на Академията за изящни изкуства във Варшава. Един от кураторите на програмата е Катажина Шухник:

"Преди да бъде създадена тази изложба, студентите ходеха на място в работилниците на майсторите, за да наблюдават как се изработват нещата. Това ставаше все по-интересно за студентите от Академията за изящни изкуства и по-точно от департамент „Проектиране“. Така се роди и самият проект. В него участват 27 студенти, а работилниците са 7. По стените на галерията има много снимки на майсторите и моменти от работата им със студентите в техните ателиета. В началото обаче, когато една от студентките – Евелина, отиде в работилницата на един обущар, ѝ беше много трудно да го убеди да направят обувки с модерен дизайн и по по-съвременен начин. Накрая обаче все пак успява да го убеди. Благодарение на това двамата с обущаря използваха традиционни техники при направата на обувки, но със съвременни материали. Тук сме показали освен как се правят обувки и мебели, стъкло, детски и коледни играчки, дрехи, гипсови орнаменти, чадъри. Това са общо 7 занаята.

В началото, когато студентите отиваха при тях, майсторите не бяха много съгласни да работят с младите и го правеха по традиционния начин. Уменията им обаче са много важни, защото един стар обущар например може да изработи уникална и индивидуална обувка за всеки крак с всичките му особености и дефекти. Сега обаче новият шеф на камарата на майсторите е много отворен човек към новото. Затова и сега се случва авторските идеи на студентите да се осъществяват чрез традиционни техники. Някои от студентите използват рециклирани материали, когато работят. Например коледните играчки и топките за елха са направени не само в кръгла форма".

Катажина Шухник разказва още, че сега вече тази съвместна работа между майстори и студенти е част от обучението на младите хора и работата им бива оценявана. Тази година това обучение се разширява и студентите ще работят с ковачи, а работата с метала никак не е лесна. Не са малко и случаите, в които след завършването на проекта студенти и майстори остават заедно в ателието.

Експерименти, прототипи и много ръчна изработка – това е характерно за повечето експонати в този различен музей, в който всяко помещение изглежда по-скоро като галерия. Тази изложба съчетава съвременния дизайн с традиционните занаяти, характерни за Полша от десетилетия. И тук срещата на художниците и занаятчиите създава алтернатива на масовото производство и еднаквостта. А ако следващите месеци имате път до Варшава – точно тази експозиция ще може да разгледате до 14 април 2019 година. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени