Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български скулптор прави стенописи в пешеходни зони в Китай

Народна носия и рокля от метал – невидимите жени в творчеството на Живко Седларски

3
Живко Седларски
Снимка: БТА

Народна носия от метал във фигура с височина 5-5.50 метра – това би била най-голямата скулптура на Живко Седларски в България. 
     

"Няма да има шевица, няма да има бродерия, но ще се усеща, защото вече го тествах с макетите си – хората, които са го видели, веднага познават българката от онова време", разказва скулпторът пред "Хоризонт". 

"Жената не присъства в скулптурата, тя е невидима, тя се усеща чрез анатомията, която съм предал. Усеща се нейният жест. Нейното движение, походка или танц се усещат по формата на роклята, която тя носи", казва за творбите си Седларски. Роклите не могат да се носят, безкрайно неудобни са, признава с усмивка творецът, който често получава подобни запитвания.

Най-високата му скулптура досега е почти 4 метра и се намира пред Гранд хотел „Поморие“. 

Живко Седларски изгражда женските си силуети от неръждаема стомана с дебелина 2-3 мм. Работи по една подобна фигура година и половина. Ако трябва да направи рокля от метал за Ангела Меркел, тя би била „строга рокля, като мундир“, а за Йорданка Христова ще бъде „рокля – песен“.

Роден е в Елхово. Завършва училище за художествени занаяти в столицата, след това Националната художествена академия. Специализира скулптура в Художествената академия в Берлин. Повече от 20 години живее във Франция. Избира Франция, „защото е страна на изкуството“. Живко Седларски е автор на плакета на Христо Ботев, който краси фасадата на Българския културен център в Париж.

Предстои му голям проект в Китай. Там върху 840 кв. м ще прави фрески в два пешеходни тунела, свързващи езерото в Суджоу с административния център. От едната страна на тунелите се намира най-големият китайски небостъргач, който в момента е в строеж.

Стенописите на Живко Седларски имат за цел да се избегне монотонността на тунелите, дълги по 70 метра и „хората да имат едно забавление, когато пресичат тези дълги тунели".

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени