Български скулптор прави стенописи в пешеходни зони в Китай

Народна носия и рокля от метал – невидимите жени в творчеството на Живко Седларски

2
Живко Седларски
Снимка: БТА

Народна носия от метал във фигура с височина 5-5.50 метра – това би била най-голямата скулптура на Живко Седларски в България. 
     

"Няма да има шевица, няма да има бродерия, но ще се усеща, защото вече го тествах с макетите си – хората, които са го видели, веднага познават българката от онова време", разказва скулпторът пред "Хоризонт". 

"Жената не присъства в скулптурата, тя е невидима, тя се усеща чрез анатомията, която съм предал. Усеща се нейният жест. Нейното движение, походка или танц се усещат по формата на роклята, която тя носи", казва за творбите си Седларски. Роклите не могат да се носят, безкрайно неудобни са, признава с усмивка творецът, който често получава подобни запитвания.

Най-високата му скулптура досега е почти 4 метра и се намира пред Гранд хотел „Поморие“. 

Живко Седларски изгражда женските си силуети от неръждаема стомана с дебелина 2-3 мм. Работи по една подобна фигура година и половина. Ако трябва да направи рокля от метал за Ангела Меркел, тя би била „строга рокля, като мундир“, а за Йорданка Христова ще бъде „рокля – песен“.

Роден е в Елхово. Завършва училище за художествени занаяти в столицата, след това Националната художествена академия. Специализира скулптура в Художествената академия в Берлин. Повече от 20 години живее във Франция. Избира Франция, „защото е страна на изкуството“. Живко Седларски е автор на плакета на Христо Ботев, който краси фасадата на Българския културен център в Париж.

Предстои му голям проект в Китай. Там върху 840 кв. м ще прави фрески в два пешеходни тунела, свързващи езерото в Суджоу с административния център. От едната страна на тунелите се намира най-големият китайски небостъргач, който в момента е в строеж.

Стенописите на Живко Седларски имат за цел да се избегне монотонността на тунелите, дълги по 70 метра и „хората да имат едно забавление, когато пресичат тези дълги тунели".

Цялото интервю е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

За вниманието към детайлите

„Животът е комбинация от магия и паста“, казва италианският кинорежисьор Федерико Фелини. За вкуса на храната в два романа, които ни изпращат в различни краища на света и ни предлагат различни рецепти за справяне с кризите, говорим в следващите минути – за "Супа от нар" на иранска писателка Марша Мерхан и за "Песента на хляба" на Робин Слоун. „Ако..

обновено на 10.12.18 в 17:31
Проф. архитект Тодор Булев

Проф. архитект Тодор Булев: Време е архитектурата да се превърне в човекознание

Архитектурната мисъл и естетиката на средата, в която живеем, застават в центъра на разговора с проф. архитект Тодор Булев в „Нашият ден“. Дали наистина човечеството е необходим връх в еволюцията на материята и има ли своята роля в нейното развитие, по-точно – своята антиентропийна мисия – пита събеседникът в студиото и автор на „Изкуството Архитектура“...

публикувано на 10.12.18 в 16:34

Коледната изложба на пловдивските художници се открива в ГХГ

Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година е приютена залите на Градската художествена галерия.  Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика и скулптура, за млад автор, както и Наградата на кмета на Пловдив.  Тази година техните носители са: за живопис – Минчо Панайотов, за графика – Димитър Апостолов, за..

обновено на 10.12.18 в 16:22
Салвадор Дали и Гала

Светът през очите на една жена

"Обичам Гала повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо и дори повече от парите".Това пише Салвадор Дали за жената до себе си – Гала, а ние в следващите минути ще погледнем света през очите на една жена. Ще говорим за рускинята Елена Дмитриевна Дяконова, позната като Гала – музата на Салвадор Дали, Макс Ернст и Пол Елюар, и дали..

публикувано на 10.12.18 в 15:25

„Историята на конете вихрогони…“ – роман от вълшебни приказки

Книгата на румънския писател Флорин Бикан „Историята на конете вихрогони, разказана от самите тях“излиза на български по инициатива и под редакцията на Лора Ненковска. Преводач е Иван Радев, а илюстратор Весела Кучева. В събота от 11:00 на Международния панаир на книгата в НДК детския роман ще бъде представен в разговор с участието на..

публикувано на 10.12.18 в 15:15